У Києві батьки обурюються шкільним меню, яке, на їх думку, має дискримінаційний відтінок. Йдеться про харчування у школах для дітей пільгових категорій (дітей учасників бойових дій (АТО), військовослужбовців та інших пільговиків), передають Патріоти України.
У соціальних мережах батьки пишуть, що меню шкільних обідів разюче відрізняється: для пільговиків – бідніше, а за гроші – краще. Умовно кажучи, одним видають овочеві котлети, а іншим м'ясні.Сайт ТСН.ua з’ясовував, чому таке відбувається у навчальних закладах.
На різних форумах у Мережі батьки скаржаться, що дітям пільговиків пропонують меню значно скромніше від того, що продається іншим дітям за гроші. Це викликає негативні емоції у дітей-пільговиків, їм неприємно, що їх у шкільній їдальні поділили на сорти – пільговики і звичайні.
Ось до прикладу меню однієї зі шкіл на Подолі.
Меню для пільгової категорії:
Меню вільного продажу:
Ще в одній столичній школі меню для пільговиків виглядає так: салат з моркви та яблука, запіканка з сиру, какао з молоком, хліб, яблуко. Його вартість 49 гривень.
Меню платного обіду: український борщ, салат з помідорів та огірків, шніцель зі свинини, каша гречана, компот, хліб. Вартість платного обіду 70 гривень.
Батьки дітей вважають, що наявність цих двох меню у шкільній їдальні має чіткий прояв дискримінації."Мій син у категорії пільговиків, він зайшов у столову один раз, подивився на те меню, а потім сказав, що взагалі не буде ходити на обід. І справа не в тому, що для нас дорого купувати загальний обід. Просто дитина каже: "А я що гірший за інших, чи якогось нижчого сорту?". Мені цікаво, навіщо з найменшого віку дітей ділити на касти чи сорти. Якщо є пільговий варіант обіду, то чому він так різко відрізняється від платного?", - розповідає сайту ТСН.ua Михайло, батько одного з учнів.
Тему меню зі шкільних їдальнь обговорюють у різних батьківських групах у Мережі. Батьки пишуть, що пільгові та загальні меню у школах давно, мовляв, всі уже звикли до них. Просто кількість пільговиків збільшується через війну. Причому така ситуація не лише у Києві, а й у інших містах. У навчальних закладах чомусь вирішили, що дітям, які мають право на безкоштовне харчування - достатньо давати їжу з овочевим наповнюванням, а поруч пропонувати за гроші краще меню.
Цікаво, що в деяких школах Києва дітей навіть саджають за різні столи – пільговики їдять окремо, а ті, хто купує собі обіди сидять за іншими столами. Що теж, м’яко кажучи, виглядає дуже дивно.
"В Києві тільки зараз помітили, що меню для пільгових категорій відрізняється? В Дніпрі це дуже болюча тема ще до повномасштабної війни. Мало того, що порції разюче відрізнялися, так ще й дітей саджали за окремими столами", - написала Аврора Май, користувачка Мережі.
Також батьки зазначають, що аби отримати право на пільгу – безкоштовне харчування, необхідно зібрати купу довідок, а якщо дитина мешкає у Києві, а прописана у іншому місці, то безкоштовного харчування в столичній школі вона не отримає.
В Департаменті освіти та науки КМДА журналіста сайту ТСН.ua запевнили, що скарг стосовно харчування в школах від батьків до них не надходило.Там підкреслюють, що харчування учнів у закладах середньої освіти столиці здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305.
"Відповідно до пункту №13 постанови КМУ організація харчування у закладах освіти здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)", - повідомила сайту ТСН.ua Олена Бохно, начальниця управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, Департаменту освіти на науки КМДА.
Вона додає, що закупівлю послуг з організації харчування у закладах освіти столиці здійснюють управління освіти районних державних адміністрацій, як головні розпорядники бюджетних коштів, відповідно до розпорядження КМДА від 10.12.2010 №1112.
В департаменті нам повідомили, що харчування в школах Києва організовується за чотиритижневим сезонним меню. Воно використовується після погодження з ГУ Держпродспоживслужби Києва і є єдиним.
"Примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей, сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп, а також відповідає вимогам санітарного законодавства та нормам харчування. З метою забезпечення різноманітності харчування, достатнього циклу зміни страв, що пропонуються здобувачам освіти/дітям, складаються примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету (у разі його наявності). Включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування" - розповідає Олена Бохно.
В Департаменті наголошують, що приготування готових страв для їх споживання здійснюється з дотриманням послідовності та поточності технологічного процесу, рецептури, а також відповідно до вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та норм харчування.
"Завідувач виробництва/кухар несе відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, повноту закладки продуктів і вихід страв, якість і своєчасне приготування їжі, дотримання технології виготовлення, відбір та зберігання добової проби страв, додержання правил особистої гігієни, санітарний стан приміщень харчоблоку. Щодо меню-розкладу, то воно складається на основі примірного чотиритижневого сезонного меню з урахуванням технологічної документації на страви, вироби, відповідно до норм харчування для кожної вікової групи здобувачів освіти", - зазначає Олена Бохно.
В Департаменті освіти та науки КМДА додають, що 1 вересня 2023 року безкоштовним харчуванням у закладах загальної середньої освіти Києва забезпечуються учні, категорії яких визначено у статті 3 закону "Про освіту", статті 7 закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" та осіб інших категорій, визначених законодавством або рішенням органу місцевого самоврядування.
"Разом з тим, відповідно до пункту 5 додатку 6 до розпорядження КМДА від 31 січня 2011 року № 121 "Про реалізацію районними в місті Києві державними адміністраціями окремих повноважень" організація харчування в комунальних закладах освіти територіальної громади міста Києва належить до повноважень РДА", - підсумовує Олена Бохно.
У департаменті не змогли нам відповісти, чи зміниться ситуація у шкільних їдальнях найближчим часом. Адже більшою мірою це залежить від районних управлінь освіти, які мають опікуватися цим питанням.
Шкільні сніданки чи обіди навчальні заклади столиці замовляють у комунальних або приватних підприємств. Тому, якщо ви помітили, якісь дивні речі у меню, потрібно звертатися з відповідними скаргами до органів управління та до Держпродспоживслужби.
Якщо є скарга, то до навчального закладу обов’язково завітають фахівці – перевіряють меню і їжу, а після цього зроблять висновки і відповідні дії. "Меню для пільговиків та те, що продається у шкільній їдальні на платній основі, мають бути однаковими. Якщо вони відрізняються, то потрібно розбиратися, чому саме. Всі меню мають бути погоджені з нашою службою", - розповів сайту ТСН.ua Олег Рубан, начальник головного управління Держпродспоживслужби Києва.
Підозрюваний у вбивстві громадської діячки та екснардепки Ірини Фаріон 18-річний мешканець Дніпра В’ячеслав Зінченко після судового засідання, на якому йому обрали запобіжний захід, кілька хвилин поспілкувався із журналістами. Відео розмови опублікован...
Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...