Для чого в СРСР висаджували тополі, де тільки можливо

У країнах пострадянського простору сьогодні активно вирубують тополі, адже їхній пух викликає алергію. Крім цього, з часів Радянського Союзу ці дерева виросли вище дев'ятиповерхових будинків і часто падають, обриваючи електропроводи. Через десятки років після розпаду СРСР багато хто цікавиться, навіщо взагалі треба було садити тополі, щоб тепер їх повсюдно знищувати, повідомляють Патріоти України.

Незважаючи на те, що спеціально для реалізації проекту створювалися засоби механізації і автоматизації, посадка лісосмуг в більшості випадків проводилася вручну. Точно так же здійснювався і догляд за молодими лісосмугами - мотикою, культиватором і граблями.

У період реалізації проекту зазначалося, що «... весь радянський народ з величезним ентузіазмом взявся за здійснення сталінського плану перетворення природи. В єдиному трудовому пориві разом з працівниками колгоспів, радгоспів і лісгоспів, машинно-тракторних і лісозахисних станцій піднялася на боротьбу армія радянських вчених ». Дійсно, вузи і НДІ здійснювали підготовку сільськогосподарського і лісогосподарського персоналу (вже взимку 1948-1949 рр. Було розпочато підготовку 72 тисяч чоловік), вели пропаганду облесітельних робіт, наукову і дослідницьку роботу в рамках здійснюваних заходів. Крім того, співробітники НДІ, викладачі та студенти вищих навчальних закладів в обов'язковому порядку «виходили на поля колгоспів і радгоспів, щоб допомогти швидше здійснити великий сталінський план перетворення природи».


Зазначається, що тополі почали активно висаджувати в 50-х роках минулого століття, тобто в післявоєнні, коли країни відновлювалася з руїн. Тоді заново потрібно було забудувати і привести в порядок величезну кількість міст і сіл. А паралельно проводилася і програма з їхнього озеленення.


"У межах її реалізації Сталін дав розпорядження про повсюдну висадку тополь. Їх вибрали з двох причин: вони дуже швидко ростуть, а також невибагливі в догляді", – йдеться в повідомленні.

Хоча це були не єдині чинники. Тополі також відомі як "унікальні фільтри", створені природою: вони утримують шкідливі речовини, їх не лякає загазованість, яка спостерігається у великих містах і промислових центрах – ці дерева просто поглинають всі шкідливі сполуки.

"Саме з цією метою ці дерева і садили вздовж автомобільних доріг. З огляду на те, що форма у них пірамідальна, їх цілком можна садити дуже близько одне до одного. Тому тополі й зустрічаються у таких величезних кількостях", – пояснюється в матеріалі.

Також підкреслюється, що тополі – рекордсмени щодо вироблення кисню і віддачі його в навколишнє середовище. За добу одне таке дерево здатне забезпечити киснем чотирьох дорослих людей.

Прикметно, що у тополь є одна значна відмінність – рослини чоловічої статі пух не виробляють, відповідно, цвітуть тільки тополі жіночої статі.

І ось у СРСР спочатку планувалася висадка саме "дерев-чоловіків". Однак на те, щоб відібрати ці саджанці, знадобилося б надто багато часу, а в Союзі над цим вирішили надто не морочитися.


Пізніше це стало справжньою проблемою. Адже під час цвітіння дерев з'являється тополиний пух, який масово поширюється околицями. Від нього насамперед страждають алергіки, а багатьом людям він просто неприємний. Крім цього, пух добре горить і, якщо він займеться, наслідки можуть бути плачевними. Саме тому в останні роки тополі активно вирубують, а на їхнє місце висаджують або тополі інших сортів, або інші дерева.


Джерело: Вої

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...