"Для мене це був шок, я не вірила": Вбити Вакуленка наказав луганчанин, сестра якого пережила окупацію Ірпеня

Журналісти "Слідства.Інфо" встановили, що до вбивства дитячого письменника й поета Володимира Вакуленка в Капитолівці Ізюмського району під час окупації Харківщини причетний Владислав Нескородьєв ("Лев") із Луганська, родичі якого проживають як на окупованих територіях, так і на Київщині, передають Патріоти України

Деталі: Тиждень тому правоохоронці повідомили, що встановили двох бойовиків із Луганщини, яких підозрюють у вбивстві Володимира Вакуленка і ще трьох чоловіків. Було оприлюднено повідомлення про підозру Нескородьєву В.В. та Удоденку С.А. Вони ж – командир однієї з рот "ЛНР" із позивним "Лев" і кулеметник на прізвисько "Удод". Обидва – уродженці окупованого нині Луганська.

Журналісти "Слідства.Інфо" знайшли рідну сестру й тітку луганчанина Владислава Нескородьєва, який віддав наказ про катування і розстріл людей під час окупації Харківщини у 2022 році. І поспілкувалися з ними.

Російські військові на чолі з луганчанином Нескородьєвим навесні 2022-го неодноразово приходили у дім письменника. У матеріалах слідства йдеться, що військові РФ викрали письменника разом із сином-підлітком, який має інвалідність.

Попри добу знущань, Вакуленко не погодився на співпрацю з ворогом – і військові спершу повернули його з сином додому, а за два дні біла автівка з "Z" знову стояла біля подвірʼя українського письменника.

Колаборант Нескородьєв наказав солдатам силоміць витягнути Володимира з дому. Російські військові забрали і його рюкзак з українськими шевронами та нашивками військових частин ЗСУ. Через декілька днів місцеві знайшли рюкзак у Капитолівці, що за 15 хвилин їзди від Ізюма.

Владислав Нескородьєв ймовірно віддав наказ солдату Удоденку розстріляти Вакуленка: той вбив письменника трьома пострілами, перед цим зламав йому пальці на руках. Тіло Вакуленка ідентифікували серед закатованих під час ексгумації у листопаді 2022 року.

Журналісти "Слідства.Інфо" знайшли в російській соцмережі "Однокласники" сторінку Владислава Нескородьєва. Зраднику України 33 роки, він має дружину Ліну й доньку 7 років. Сімʼя вирішила не виїжджати з окупованого Луганська.

Журналісти "Слідства.Інфо" зателефонували Нескородьєву, однак його український номер виявився недійсним. А рідна сестра Владислава Сюзанна, яка після окупації Луганська у 2014 році переїхала в Ірпінь на Київщині, під час розмови з журналістами вперше почула про воєнні злочини, в яких підозрюють її брата.

Пряма мова Сюзанни: "Ви зараз це розповідаєте і в мене прям почало серце калатати. Я взагалі не знаю всю цю історію… Ми з самого Луганська. Я виїхала ще в 2014-му. А брат залишився, і я навіть не знаю де він, що з ним… Я була в шоці взагалі, коли почула від бабусі, що у них там почалося, в Луганську. Для мене це був шок, я не вірила".

Деталі: Сюзанна розповіла, що коли російські війська окупували Київщину, то вона не встигла виїхати з дітьми у безпечне місце, тому чекала на звільнення Ірпеня у підвалі будинку. Її сім’я пережила окупацію в Ірпені. Їхній будинок в Ірпені вцілів, там вікна побило. Зараз вони переїхали в інший будинок.

Із братом Сюзанна посварилася, тому звʼязок не підтримує: "Ми з ним не спілкуємося років 7. Я навіть не знаю, де він, що з ним. Ми завжди спілкувалися не дуже. Востаннє бачилися ще у 2014 році, коли ми були в Луганську".

Жінка каже, що не знала, що брат перейшов на бік окупантів: "Він робив на будівництвах, тітці й дядьку допомагав. Більше нічого такого я й не знаю. У Луганську залишилася родина: брат Олександр Ковальов і мама. Тітка залишилася, тому що бабуся сказала, що не буде нікуди виїжджати. Усі інші чому так вирішили – за них не відповім, я не знаю. Кожен сам за себе вирішує".

Сестра Нескородьєва запевнила, що ненавидить російську армію і що сама "ніколи б не пішла на російську сторону".

Натомість тітка бойовика Наталя Ковальова, яка живе у Луганську, задоволена окупацією і в "Однокласниках" не приховує прихильність до Володимира Путіна й російської армії. У розмові з журналістами Ковальова заявила, що теж посварилася з племінником, але переконана, що Нескородьєв не здатен вбити цивільного, бо виховувала його з дитинства.

"Владислав ніколи не зміг би вбити ніякого мирного жителя — це я знаю точно. Я його з дитинства виховувала, він не така людина. Так що те, що публікує українська прокуратура, – це їхні проблеми. Я не вірю й ніколи не повірю", – заявила Наталя, яка також переконана, що "російська армія захищає українців", а в ЗСУ служать "амерканські найманці".

Прокуратура України підозрює Владислава Нескородьєва в організації вбивства ще трьох мирних жителів Ізюма: Івана Шабельника, учасника АТО Юрія Кавуна та Леоніда Тарана. Наразі невідомо, де знаходиться Нескородьєв. В Україні йому загрожує позбавлення волі строком від 8 до 12 років (стаття 438 КК України).

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...