Для них Сталін був у рази гіршим за ненависного Гітлера: Один за одним померли троє ветеранів дивізії "Галичина"

Українці століттями обирали з двох і більше зол, воюючі за свою землю. В Дистрикті Галичина не було того масштабу репресій, що чинили на Сході зондер команди СС, тому гітлерівський режим тут сприймався краще ніж радянський

15 серпня у Торонто в Канаді відбувся чин похорону ветерана дивізії "Галичина" Григорія Шуха, який помер на 100-му році життя. Провели в останню дорогу десятника куреня фюзилерів прийшли рідні та друзі. Про це у своїй сторінці Facebook повідомив заступник голови Галицького братства вояків дивізії "Галичина" Ігор Іваньков, зазначають Патріоти України.

Григорій Шух був чи не останнім із куреня фюзилерів - розвідників. Десятник 3-ї сотні, якою командував поручник Степан Гуляк. Після боїв у Словаччині, Словенії та Австрії перебував в англійському полоні в Ріміні, з якого втік до Мюнхена. У 1954 році Григорій Шух виїхав у Канаду.

Ветеран дивізії "Галичина" Мирон Головатий12 вересня стало відомо, що у Торонто відійшов у вічність останній голова Головної Управи Братства вояків 1-ї УД УНА, офіцер дивізії "Галичина", хорунжий Мирон Головатий.

"Один за одним відлітають комбатанти у вирій. Мирон Головатий прожив непросте, але достойне і довге життя", - зазначив Ігор Іваньков.

Також 11 вересня в місті Манчестер у Великій Британії на 98-му році життя помер дивізійник Микола Буртник. Про це на своїй сторінці в Facebook написав Володимир Шеремета.

Автор: facebook.com/sheremeta.v
Ветеран дивізії "Галичина" Микола Буртник
"Народився в селі Хотимир на Івано-Франківщині 1923 року. Під час війни був вивезений на примусові роботи до Австрії. Під час відпустки додому зголосився до дивізії "Галичина". Після війни роки полону в Ріміні (табір союзників в Італії для військовополонених, - ред.), пізніше в Англії. Нелегке життя на чужині. Одружився, трійко дітей, яких прийшлося виховувати самотужки. Брав активну участь у релігійному і громадському житті українців в Англії. Завжди був чесним і порядним", - написав Шеремета.

14-та гренадерська дивізія Ваффен СС "Галичина" формувалась із 1943 року з українців-галичан. До її лав зголосились 83 тис. добровольців, із-поміж яких відібрали 16 тис. Командиром дивізії був призначений генерал Фріц Фрайтаг.

Улітку 1944 року дивізія разом із 13-м корпусом четвертої танкової армії тримала оборону біля м. Броди. В результаті наступу радянських військ 18 липня 13-й корпус потрапив в оточення, а "Галичина" була кинута на різні ділянки фронту для ліквідації небезпечного становища. Після жорстоких боїв під Бродами 13-й корпус припинив існування, а залишки дивізії на чолі з генералом Фрайтагом прорвалися із оточення і почали пробиватися у Закарпаття. З 11 тис. українських дивізійників загинули майже 8 тис.

Наприкінці 1944 була сформована нова дивізія загальною чисельністю 18 тис. чоловік. Наприкінці 1944 року на початку 1945 року дивізія "Галичина" вела оборонні бої в Словаччині і Словенії. На початку березня 1945 року дивізія за розпорядженням Українського Національного Комітету була включена до складу Української Національної Армії під командуванням генерала Павла Шандрука.

У квітні 1945 року дивізія відбила в радянських військ замок Ґляйхенберґ в Австрії. Завдяки українським воякам містечко Ґляйхенберґ не попало під радянську зону окупації Австрії. Наприкінці квітня дивізію вивели зі складу військ СС та присвоїли нову назву – 1-а українська дивізія Української національної армії.

Після капітуляції Німеччини вояків дивізії інтернували у британській та американській окупаційних зонах, а після 1948 року вони роз'їхалися по всьому світу – у США, Канаду, Австралію, Аргентину та інші країни.

Нюрнберзький процес 1945-1946 років не знайшов доказів скоєння бійцями "Галичини" воєнних злочинів. Згадки про неї немає в обвинувальному акті, жодного вояка дивізії не засуджували.

У вересні торік шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення, що символіка дивізії СС "Галичина" не належить до нацистської.

Оце так: На Одещині прикордонник втік до Молдови у той час, коли його брат воює на фронті

вівторок, 23 квітень 2024, 10:27

На Одещині прикордонник під час патрулювання вирішив втекти до Молдови у той час, коли його брат боронить Україну на фронті. Про це повідомили у соцмережах, передають Патріоти України. Інцидент нібито трапився у селі Серпневе колишнього Тарутинського ...

Українцям продають вітчизняні помідори майже удвічі дорожче за турецькі: У чому причина

вівторок, 23 квітень 2024, 9:57

В Україні почали продавати тепличні помідори місцевого виробництва. Перші партії пропонують до продажу по 120-140 грн/кг, що в середньому на 67% вище, ніж перші партії цієї продукції минулого року, передають Патріоти України. А також значно дорожче з...