Для українців скасували штраф за заготівлю дров: Хто зможе не платити

Мешканцям прифронтових територій дозволили безкоштовно заготовляти дрова для побутових потреб. Раніше за це був передбачений штраф, передають Патріоти України.

Як повідомили у пресслужбі Кабінету Міністрів, відповідну постанову було затверджено на засіданні уряду 30 липня. Рішення стосується мешканців територій, які зазнали впливу воєнних дій: у Дніпропетровській, Кіровоградській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Харківській областях.

"Під час виїзних засідань Уряд узяв на контроль вирішення проблеми заготівлі деревини. Сьогодні затвердили постанову, завдяки якій мешканці прифронтових громад зможуть безкоштовно заготовляти дрова для домашніх потреб без шкоди для наших лісів", – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Мешканцям прифронтових населених пунктів дозволили заготовляти для побутових потреб порубкові рештки, які залишаються після вирубки лісу. Єдина умова для такої заготівлі – перебування на відповідних лісових ділянках має бути безпечним.

Інформування населення про можливість самостійної лісозаготівлі проводитимуть органи місцевого самоврядування, тобто місцеві військові адміністрації. Дозвіл на самовільну дровозаготівлю діятиме до кінця воєнного стану, а також протягом 6 місяців після цього.

Заборона дровозаготівлі з сухостою

Згідно з Лісовим кодексом України повалену деревину, гілля та сухостій у лісі заборонено використовувати для заготівлі дрів, оскільки це вважається лісовими ресурсами, що належать державі. Через це їх можуть використовувати лише власники лісів чи постійні лісокористувачі.

Згідно із затвердженими Державним комітетом лісового господарства "Правилами рубок головного користування", до порубкових решток належать:

  • сучки;
  • гілля;
  • верхівки дерев;
  • інші відходи, не віднесені до ліквіду з крони.

Якщо такі рештки не призначені для переробки чи реалізації, зазвичай їх збирають в купи для перегнивання чи спалюють. Також їх подрібнюють та рівномірно розкидують по лісосіці, укладають на трелювальні волоки для їхнього ущільнення під час трелювання деревини або укладають у місцях проїзду агрегатних лісових машин.

На використання лісових ресурсів необхідно попередньо отримати спеціальний дозвіл – лісорубний квиток. Згідно зі статтею 64 КУпАП "Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці" передбачений розмір штрафу від 102 до 238 гривень (для посадових осіб — від 170 до 272 гривень).

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...