Дмитрівська батьківська субота 2022: Як вшанувати померлих близьких і чого не можна цього дня

Дмитрівська батьківська субота в православ'ї - день загального поминання померлих, який звершується в суботу перед днем пам'яті святого великомученика Димитрія Солунського (8 листопада). 2022 року ця дата випадає на 5-те число, передають Патріоти України.

Історія Дмитрівської батьківської суботи

Дмитрівську суботу було встановлено в 14 столітті після Куликівської битви (1380), коли князь Дмитро Донський, який вважав своїм покровителем святого Димитрія Солунського, розпорядився щорічно поминати більше 250 тисяч воїнів, загиблих на Куликовому полі в запеклому бою із Золотою Ордою.

Згодом субота перед днем пам'яті Димитрія Солунського стала вселенським днем поминання і віряни стали поминати не лише воїнів, а й усіх померлих православних християн.

Що потрібно зробити в Дмитрівську батьківську суботу

У Дмитрівську суботу храми звершують поминальне богослужіння – панахиду, або парастас. Причому йти до церкви можна вже увечері в п'ятницю, заздалегідь підготувавши записки з іменами.

У якості пожертвування віряни приносять із собою пісні продукти – хліб, крупи, олію, печиво, овочі, фрукти. Також прийнято подавати милостиню бідним з проханням помолитися за померлих.

Після богослужіння можна відвідати могили покійних родичів, щоб прибрати там, а ввечері зібратися сім'єю за поминальною вечерею, де головною стравою має бути кутя.

Чого не можна робити в Дмитрівську батьківську суботу

У цей поминальний день не можна погано говорити про померлих – згадується лише добре. Також заборонено поминати спиртними напоями, приносити до церкви м'ясо та алкоголь (дозволено лише кагор), сміятися, співати, брати участь у розважальних заходах.

Водночас гріхом вважаються скорбота, туга та сльози – душам померлих потрібні не негативні емоції, а молитва від щирої душі.

Крім того, забороняється влаштовувати поминальні трапези й розпивати алкоголь біля могил – частування краще принести до храму або роздати перехожим, що зустрілися на шляху.

Також не можна подавати в церкві записки з іменами самогубців – поминання таких людей у храмах неможливе.

Священнослужителі пояснюють, що пом'янути і прочитати молитву про помилування того, хто наклав на себе руки, можна виключно вдома; за такого покійного слід подавати милостиню.

Під Ростовом спалахнула цистерна з паливом на залізниці (відео)

субота, 11 травень 2024, 12:59

У ніч на 11 травня в Орловському районі Ростовської області Росії зупинили рух поїздів. Про це повідомляє Головне управління Міністерства надзвичайних ситуацій у Ростовській області, передають Патріоти України. На станції «Куберле» вночі кілька вагонів...

Квартири українців хочуть переробляти? У новому законопроєкті готують масштабні ремонти багатоповерхівок

субота, 11 травень 2024, 12:24

У межах підготовки програми Ukraine Facility (передбачає фінансування від ЄС на 50 млрд євро) Україна розроблює нову житлову політику. Законопроєкт обіцяють показати впродовж наступних кількох місяців, проте деякі його аспекти вже публічно озвучили. Пр...