Дніпро формує своє русло в умовах зруйнованої греблі: На місці водосховища Каховської ГЕС утворюється річка, - науковці (карта)

Спектрозональні знімки Каховського водосховища після підриву на ГЕС проаналізували вчені Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України. Знімки фахівцям надали в Європейському космічному агентстві. Окрім високої роздільної здатності там ще й можна виділити площі, залиті водою.

Отож на цих супутникових знімках Sentinel-2А вчені виявили велику кількість дрібних водойм площею 0,1 кв. км. Фахівці зазначають, що ці ділянки не слід враховувати під час обчислення залишків площі водосховища, позаяк вони не з'єднані з іншими водоймами та руслом Дніпра чи його відгалуженнями. Тож експерти прогнозують, що ці водойми швидко засохнуть.

Проте є й більші водойми, які з'єднує русло або протоки. Вони вказують на глибші ділянки водосховища.

На знімках видно, що межа суходолу і водної поверхні проходить приблизно по ізобаті 10 м.

"Тобто Каховське водосховище осушене на глибину 10 метрів, – зазначають у дослідженні. – Водночас на знімках показані й інші ізобати, які відповідають глибині 11 або 12 метрів. Вочевидь ці залишкові водойми є досить мілкими, тому запас води в них невеликий і вони можуть швидко пересохнути. Є й ізобата з глибиною 15 м, однак вона проходить біля лівого берега водосховища і відповідає руслу Дніпра".

Карта НАН України. Русло Дніпра, що утворилося на місці Каховського водосховища на 20 червня 2023 року

А на фото русла сховища видно, що значна частина там зараз має світло-коричневий колір. Він характерний насамперед для сухих ділянок.

"У цей час ми спостерігаємо формування, а точніше, відновлення русла річки Дніпро, – зазначають науковці. – Таким чином, більша частина водосховища в засушливий період року пересихатиме, в вологий – наповнюватиметься водою".

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...