"До 19 розмовляла тільки російською": Яніна Соколова розповіла про перехід на українську (відео)

Вдома кожен користується якою завгодно мовою, як звикли. Але дозвольте решті, хто хоче спілкуватися українською, думати нею, виховувати дітей, мати це право.

Яніна Соколова. Фото: UAportal.

У публічних місцях ми маємо право вимагати обслуговування українською мовою. Про це розповіла журналістка Яніна Соколова у ролику про перехід на українську мову, передають Патріоти України.

"Право на українську у громадських місцях потрібно закріпити законом. Він був прийнятий у першому читанні у жовтні, а потім почалася криза. Депутати, яким "какаяразніца", довго вносили поправки.

Українською я почала розмовляти у 19 років. До того я жила у Запоріжжі, розмовляла російською мовою, читала книги, дивилася російські телеканали і слухала російську музику. Все це впливало на мій мозок. Він думав лише про одне – до Москви. Зараз мої двоє дітей користуються українською. Мама у 50 років почала спілкуватися нею. Через єдиний фактор – просто захотіла цього.

Мова – фактор національної безпеки та ідентичності. Ніколи в житті не зробимо примусове використання української. Вдома кожен користується якою завгодно мовою, як звикли. Але дозвольте решті, хто хоче спілкуватися українською, думати нею, виховувати дітей, мати це право. Поважайте його.

Бажання стверджувати мову – це нормально. Мова не є лакмусовим папірцем і не впливає на ставлення до людей. Але я дуже хочу щоб мова стала до мене більш доступною. Давайте закличемо депутатів до виборів проголосувати за мовний закон. Якщо вони це зроблять, то увійдуть в історію", - говорить журналістка.

Фінансують вбивства українців: Товари у місцях роздрібного продажу, виробники котрих не вийшли з ринку РФ, вимагають маркувати

вівторок, 23 квітень 2024, 9:14

Нажаль, попри наяність величезного переліку досі кожен споживач торгових мереж, будівельних та продуктових магазинів та кав’ярень лиш переступивши поріг установи бачить товар з чорного списку НАЗК. У відповідь на письмовий запит видання “Великий Київ” ...

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...