До 190-річчя початку Листопадового повстання: Як поляки та литовці вперше намагались вибратись з-під російського ярма

Вирішальна битва під Остролекою. 26 травня 1831. Головні сили повстанців  зазнали поразки

29 листопада 1830-го, 190 років тому, у Варшаві почалось національно-визвольне повстання проти Російської імперії. Воно охопило територію Царства Польського, а також перекинулось на сучасну Литву, Білорусь і частину України, зазначають Патріоти України.

Автономну польську державу в складі Російської імперії Царство Польське створили у 1815-му рішенням Віденського конгресу. Він підбив підсумки Наполеонівських воєн. Із ліберальною конституцією, воно швидко почало зазнавати утисків Росії. Польська і литовська шляхти мріяла відновити Річ Посполиту в кордонах 1772-го. У її середовищі виникли таємні товариства з офіцерів і духовенства.

29 листопада 1830-го 150 польських офіцерів напали на казарму російських військ у Варшаві. Їх підтримали близько 2 тис. студентів і робітників, які вбили 6-х польських генералів, вірних імператору, і захопили арсенал зброї. Тієї ж ночі російські імператорські війська на чолі з їх головнокомандувачем, князем Костянтином Павловичем, покинули Варшаву. Поляки створили тимчасову владу та вислали посланців для переговорів з імператором.

Отримавши 25 січня 1831-го звістку, що імператор готовий лише амністувати повсталих, у Варшаві того ж дня прийняли акт про позбавлення імператора польського престолу і заборону для династії Романових претендувати на нього.

У лютому 1831-го 125-тисячна російська армія вторглася до Польщі, де їй протистояла 80 тис. польських і литовських військових і добровольців. До травня 1831-го повстання розгромили в Царстві Польському, у Литві, на Волині, на Житомирщині та в Білорусі, де польське населення виступило проти росіян.

Російський уряд кинув на придушення повстання значні військові сили (малоросійські козацькі полки). На початку лютого 1831 р. російські війська під командуванням фельдмаршала І. Дібіча почали наступ на Варшаву. Однак у битвах під Сточком, Ваврем і, особливо, Грохувом повстанці зупинили наступ російської армії. Навесні 1831-го вибухнули повстання польського населення у Литві, Білорусі та Правобережній Україні. В українських землях польські повстанці зустріли значну протидію з боку селянства. Створені переважно зі шляхти повстанські групи С. Ворцеля на Волині, К. Ружицького на Житомирщині, Колишка на Поділлі і Київщині були у квітні-травні 1831 р. розгромлені царськими військами. 26 травня 1831 головні польські сили під командуванням генерала Я. Скшинецького зазнали поразки в битві під Остроленкою.
Від травня 1831-го повстання увійшло в смугу кризи: частина аристократії та шляхти почала залишати країну, сейм не затвердив навіть дуже поміркованої реформи переводу селян на чинш, чим зумовив відхід частини селянства від повстання.

У вересні 1831-го польська влада і залишки армії втекли до Австрії та Прусії, де їх роззброїли й інтернували. 26 лютого 1832-го Росія ліквідувала Царство Польське і оголосила регіон частиною Росії, без права на армію, владу і адміністративний устрій. Почали переслідувати католицьке і греко-католицьке духовенство та перетворювати Польщу на провінцію Росії. Це привело до польського повстання 1863-го, яке стало більш масовим і жорстоким, але теж зазнало невдачі.


Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...