До неї ведуть дев'ять доріг: У Мексиці виявили гігантську кам'яну споруду, створену майя (фото)

Дослідники, використовуючи лазер, поблизу кордону з Гватемалою знайшли величезну кам'яну платформу, створену в кінці першого століття до нашої ери.

У Мексиці вчені за допомогою нового методу аналізу місцевості виявили древній пам'ятник цивілізації майя, повідомляють Патріоти України з посиланням на видання Nature.

Дослідники, використовуючи лазер, поблизу кордону з Гватемалою знайшли величезну кам'яну платформу, створену в кінці першого століття до нашої ери (між 1000 і 800 роком до нашої ери). Її розмір склав 1400 метрів в довжину, і близько 400 метрів в ширину, а висота - 10-15 метрів.

За словами вчених, до пам'ятника ведуть дев'ять різних доріг. Попередньо, вони були вимощені деревом. "Ймовірно, багато хто з околиць збиралися (біля платформи - ред.) з нагоди особливих подій, можливо, пов'язаних з календарним циклом. Там вони, схоже, виконували ритуали, які передбачали просування дорогами і в межах прямокутної платформи. Люди також покладали на центр платформи символічні предмети, наприклад нефритові сокири", - розповів співавтор дослідження, професор університету Арізони Такеші Іномата.

Знахідку виявили завдяки новому методу: літак або безпілотник пролітав над цією територією, випромінюючи лазерні імпульси, які відбиваються від поверхні і передають дані на спеціальний пристрій. Той, в свою чергу, може на основі даних створити карту території без рослинності, яка буде відтворювати її рельєф.

Крім повісток, військовозобов’язаним чоловікам в Україні надсилатимуть ще один документ: Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 10:59

За законом про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, всі чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися у ТЦК, щоб стати на військовий облік та оновити свої облікові дані, передають Патріоти України. Якщо вони цього не зр...

До України йде довгоочікуване потепління: Синоптики розповіли, коли температура підвищиться до +20°

четвер, 25 квітень 2024, 10:57

В Україні вже тривалий час утримується холодна та дощова погода. Втім, незабаром в регіонах очікується потепління. Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. За її словами, наприкінці тижня до України повернеться не тіл...