До нудоти нестерпний сморід: На Вінниччині другий тиждень протестують під стінами спиртового заводу (фото)

Люди перекрили усі в'їзди на територію. Облаштували блокпости. Чергують там цілодобово.​

Протести у селищі Тростянець. Фото: gazeta.ua.

У селищі Тростянець на Вінниччині другий тиждень триває мирна безстрокова акція протесту під стінами місцевого спиртового заводу, інформують Патріоти України.

За цей час завод припинив роботу. Проте нестерпний сморід продовжує отруювати повітря. Люди стоятимуть, поки підприємство не очистить відстійники. Там в процесі бродіння утворюється газ сірководень (може викликати отруєння, задуху, хронічний нежить, алергію та набряк легень. Останній може призвести до смерті - ред.). За останніми даними - рівень цього газу в повітрі перевищує норму в 9 разів.

"Ми не проти, аби підприємство працювало. Але вони мають це робити без шкоди для здоров'я та життя людей. Ми розійдемося, коли завод усуне всі недоліки і люди надалі не страждатимуть", - розповів один із коородинаторів акції Андрій Терехов.

Поряд із людьми задля підтримки цілодобово чергують представники влади. Кажуть, аби не допустити порушень публічного порядку та не перетворити мирну протестну акцію в незаконну громадську діяльність. У вирішенні проблеми є позитивні зрушення.

"Шукали різні варіанти вирішення проблеми. В процесі знайшли цукровий завод у Козятинському районі, який має біогазову установку. Готові були приймати сировину на переробку. Наприкінці минулого тижня відібрали зразки на аналіз. Але сировина їм не підходить, бо постояла на полях фільтрації. Крім того, її дуже багато. Керівництво заводу заявляло, що самі збудують біогазову установку. Проте поки нічого для цього не роблять. Тому свою допомогу запропонували столична фірма. За тиждень-два беруться за допомогою спеціального препарату оксидол зупинити процес утворення сірководню і відповідно зняти неприємний запах. В процесі, кажуть, відходи у відстійниках можуть очиститися до рівня ставкової води. Але це поки обіцянки, тому здійснюємо постійний супровід всіх заходів, пов'язаних з спиртовим заводом", - каже заступник голови Тростянецької об'єднаної територіальної громади Михайло Гріщенко.

У подальшому є пропозиція створити кооператив, до якого увійдуть мешканці селища. Він займатиметься утриманням бардополів та виробництвом добрив чи пелетів із відходів діяльності заводу.

На сьогодні, жителі селища написали заяву до поліції. Там відкрили кримінальне провадження. Справу розслідують за статтею "забруднення атмосферного повітря", за словами начальника відділу комунікації обласної поліції Анни Олійник. Також є інформація про анулювання ліцензії на діяльність підприємства.

Неприємний запах з'явився, відколи в селищі відновили роботу підприємства — 2015-го. Торік у річку злили брагу, тоді виздихала вся риба. Останнім часом сморід став нестерпним, аж до нудоти, скаржаться люди. 21 червня з ініціативи селищної ради в області зібрали техногенну комісію, яка направила фахівців зробити заміри повітря. Підприємству рекомендували призупинити діяльність до усунення всіх недоліків. Керівництво цієї рекомендації не дотрималося. Тому люди організували протест.

Джерело: Gazeta.ua

Провину заперечував: На Волині педагога засудили на три роки через ухилення від мобілізації

субота, 20 квітень 2024, 8:23

У Волинській області до 3 років позбавлення волі засудили колишнього вчителя, який категорично відмовився від мобілізації та просив суд виправдати його. Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду Волинської області, передають Патріоти Укра...

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...