До шести років ув'язнення: Зеленський вніс у Верховну Раду закон про покарання за незаконний видобуток бурштину

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток або переміщення бурштину через кордон, зазначають Патріоти України.

"Незаконне видобування бурштину карається штрафом (від 12 до 51 тис. грн – ред.) або обмеженням (чи позбавленням - ред.) волі на строк від 1 до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Реалізація, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення, переробка незаконно видобутого бурштину караються штрафом (від 51 до 170 тис. грн – ред.) або обмеженням (чи позбавленням - ред.) волі на строк від 3 до 6 років", - йдеться в тексті законопроекту.

Ті самі дії, вчинені "групою осіб або повторно, або у значних розмірах", караються позбавленням волі на строк від 4 до 7 років.

У пояснювальній записці Зеленський обгрунтовує необхідність закону тим, що видобування бурштину шляхом гідророзмиву змінює гідрологічний режим, знищує лісові масиви та земельні угіддя, пошкоджує ґрунтовий і рослинний покрови. Усе це, як свідчить записка, може призвести до екологічної катастрофи.

Що цьому передувало: Зеленський доручив прем’єр-міністру Олексію Гончаруку та міністру фінансів Оксані Маркаровій до 1 жовтня розробити проект закону про видобуток бурштину, а нардепам – до грудня прийняти цей закон.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...