До України із Франції везуть оригінал щоденника гетьмана Пилипа Орлика, батька першої української конституції

Експозицію організують у жовтні у Національному музеї "Гетьманська столиця" в Батурині на Чернігівщині до 350-річчя з дня народження гетьмана. Про це домовились глави МЗС України Дмитро Кулеба та Франції Жан-Ів Ле Дріан, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу українського дипломатичного відомства.

"Сподіваюся, що восени унікальний щоденник українського гетьмана вперше за майже 300 років після створення прибуде до незалежної та суверенної Української держави. Це буде історична подія для України", – зазначив Кулеба.

Міністр наголосив, що рід Орликів зв’язує Україну та Францію міцними історичними зв’язками, оскільки син гетьмана Григорій Орлик відіграв важливу роль у французькій дипломатії XVIII століття.

"Я вдячний своєму колезі Жан Іву Ле Дріану за готовність спільно працювати над експозицією в Україні оригіналу подорожнього щоденника нашого легендарного гетьмана Пилипа Орлика", – цитує прес-служба українського міністра.

Щоденник датується 1720-1733 роками і є важливим історичним джерелом середини XVIII сторіччя. Наразі він зберігається в архіві міністерства Європи та закордонних справ Франції.

Нагадаємо, до 30-річчя незалежності України в країну вперше привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика, що зберігається у Швеції. Експозиція була організована у Софії Київській.

Водій загинув на місці: На Чернігівщині автівка врізалася в блокпост (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:50

В Чернігівській області 27 березня водій Renault Scenic на виїзді з міста Корюківка врізався у блокпост і загинув. Про це повідомляє обласна поліція, передають Патріоти України. Зазначається, що 23-річний водій автомобіля Renault Scenic не впорався з к...

Вагітній жінці світить в'язниця через... критику томатного пюре в соцмережі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:30

Жінка може потрапити до в'язниці після того, як написала критичний відгук про банку томатного пюре. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Виробник Erisco Foods заявив, що 39-річна Чіома Околі завдала шкоди репутації їхнього бренду, коли н...