До відома туристам: Затока шокувала жахливим станом моря

море нечистоти

Один з найпопулярніших українських курортів — Затока, куди останнім «коронавірусним» часом масово з'їжджаються туристи з різних куточків країни, потопає в нечистотах. Тільки п'ята частина стічних вод в курортному селищі проходить очищення перед скиданням в Чорне море, зазначають Патріоти України.

«У Затоці плачевна ситуація, — підтвердив „ФАКТАМ“ керівник Держекоінспекції Південно-Західного округу Віталій Караулов.За нашою інформацією, тільки 20 відсотків нечистот надходять на очисні споруди і, відповідно, проходять необхідну процедуру очищення. У цьому курортному сезоні ми маємо намір взяти ситуацію в Затоці під особливий контроль: тут буде організований постійний пост спостереження, на якому будуть знаходитися екоінспектори».

Що конкретно дасть присутність цих фахівців, чи зуміють вони реально протистояти забрудненню моря, сказати складно. Хоча кожен житель регіону, хто більш-менш розбирається в ситуації, однозначно відповість: «Практично нічого не дасть». І буде правий.

Раніше завжди підкреслювалося, що прямого скидання каналізаційних стоків у воду немає. Йшлося в основному про Дністровський лиман, який саме тут «зливається» з Чорним морем. У самому вузькому місці Бугазької піщаної коси (продовження знаменитих «золотих пісків») відстань по суші між морем і лиманом — близько 70 метрів.

У лиман скидають неочищені стічні води

Каналізація Затоки була спроєктована ще в 70-х роках минулого століття, оновлена в 1990-х. Затока дуже розрослася (як і сусідні населені пункти), збільшилася курортна інфраструктура. Нині обсяг нечистот — у сім разів більше, ніж пропускна здатність колектора. Система не справляється, а це значить, що в лиман (і в море) скидаються неочищені стоки.

«Дійсно, кількість очисних споруд в селищі недостатня, а ті, що є, знаходяться в жалюгідному стані. Заради справедливості слід сказати, що в Одесі ситуація ще гірше. У Верховній Раді вже зареєстрований проєкт закону № 3091−1 про державний екологічний контроль, який посилює відповідальність за забруднення морської води каналізаційними стоками з берега і баластними водами з моря. Також передбачено розширення повноважень співробітників державної екологічної інспекції. З настанням курортного сезону екологічний контроль морського узбережжя стане більш ретельним», — додає Віталій Караулов.

Жителі Затоки стверджують, що з очисних споруд почастішали «скиди прямо в лиман». В результаті все узбережжя потопає у нечистотах.

"Обмежено придатних не буде: Українців ділитимуть на чотири категорії за станом здоровʼя

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:47

В Україні більше не буде людей зі статусом "обмежено придатний". Українців за станом здоров'я ділитимуть на чотири категорії, передають Патріоти України з посиланням на директорку департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксану Сухорукову в...

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...