До Землі наближається метеоритний потік: Коли можна загадувати бажання

Кінець квітня на Землі проходить у супроводі одного з найкрасивіших космічних явищ – метеоритного дощу. У середині весни його джерелом стає метеорний потік під назвою Ліриди, передають Патріоти України.

Як повідомили у NASA, Ліриди є одним із найстаріших відомих метеорних потоків. Люди спостерігають його вже 2700 років. Першими згадку про нього зафіксували у Китаї у 687 р. до н.е. Відомо, що це не найбільш рясний метеоритний дощ, але він може похвалитись яскравістю. У пікові години можна побачити 10-20 метеорів. А, значить, і загадати на них бажання, як це заведено, коли бачиш зірку, що падає.

Ліриди, потрапляючи в атмосферу Землі, як правило, не залишають за собою ефектних довгих шлейфів пилу. Але вони можуть час від часу виглядати, як яскравий спалах, який ще називають вогненною кулею.

Як спостерігати Ліриди

Цей метеоритний дощ найкраще видно у північній півкулі у максимально темний час доби – після заходу місяця і перед світанком. Щоби помилуватись ним, треба знайти місце подалі від міських або вуличних ліхтарів.

Приготуйте спальний мішок, ковдру чи шезлонг. Ляжте на спину ногами на схід і уважно подивіться нагору в нічне небо. Приблизно за 30 хвилин ваші очі адаптуються до темряви і ви почнете бачити метеори. Наберіться терпіння – шоу триватиме до світанку, так що у вас буде достатньо часу, щоби помилуватись явищем і загадати своє бажання.

Звідки беруться Ліриди

Зазвичай метеори, які згоряють у земній атмосфері під час метеоритного дощу, є часточками розбитих комет та астероїдів. Щороку Земля проходить крізь скупчення таких уламків і частина із них потрапляють в атмосферу. При цьому вони згорають та розпадаються, залишаючи красиві смуги у небі. Це і називається метеорним потоком чи дощем.

Джерелом метеорів для Лірид стала комета C/1861 G1 Тетчер. Її відкрив 5 квітня 1861 року астроном-любитель Альберт Тетчер.

Візуально метеори цього потоку виходять з сузір’я Ліри, зокрема з області Веги – найяскравішої його зірки. Насправді, сузір'я, на честь якого названо метеорний потік, служить лише для того, щоб допомогти глядачам визначити, який потік вони спостерігають цієї ночі. Саме по собі воно не є джерелом метеорів.

Варто знати! Як розрахувати розмір пенсії в Україні - що знадобиться та формула

неділя, 19 травень 2024, 17:28

В Україні розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітної плати людини. Ще у минулому році запровадили нові вимоги до стажу українців, які збираються виходити на пенсію. Згідно з вимогами, щоб вийти на пенсію у 60 років у 2024 році, потрібно ...

"Мені за вас соромно": alyona alyona закликала українців відмовитися від хейту в бік Nemo, які перемогли на Євробаченні

неділя, 19 травень 2024, 16:18

Представниця України на Євробаченні 2024 alyona alyona alyona підтримала переможців конкурсу в Мальме Nemo. Артистка закликала українців відмовитися від хейту в бік Nemo, передають Патріоти України. «Трошки соромно за те, як багато українців пішли обго...