Доба до виселення Московського патріархату: "Лавру не віддамо! Ніхто не виселятиметься", - митрополит Павло Лебідь. Однак щось пішло не так...

Московська церква почала судове блокування виселення з Нижньої та Верхньої Лаври. Однак, головне обличчя цієї "праведної війни" неочікувано втекло закордон

Митрополит Павло заявив, що для нього нічого не значать рішення директора заповідника та міністра культури

«Отримали нову вимогу про виселення із корпусу №34, який ми відбудували з руїн. Ніхто не виселятиметься ані з 34 корпусу, ані з інших корпусів. Адже для цього немає жодної вказівки про розривів договорів з боку Кабінету міністрів та президента. Хто такі директор музею та міністр культури? Такі ж звичайні люди, як ми. Вони повинні виконувати закон держави і мати трохи страху Божого. Немає судового рішення». Це пряма цитата намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ МП митрополита Павла (Петра Лебедя) з чергового відеомонологу, записаного 24 березня.

За лічені дні до часу «Х» – 29 березня, коли духовенство УПЦ МП повинно звільнити будівлі Нижньої Лаври, що підпорядковані Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра», чоловічий монастир Московської церкви подав судовий позов проти заповідника. За даними держпорталу «Судова влада України», 23 березня позов надійшов до Господарського суду Києва і стосується визнання недійсним правочину.

дані держпорталу «Судова влада України»
У Господарському суді Києва деталізували суть позову монастиря. Йдеться про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови від договору. У суді зауважили, що на ранок 27 березня відсутні відомості про дату засідання. Там додали, що ближче до кінця цього тижня щось має прояснитися.

УПЦ МП розділила позов на дві частини. Зокрема, поки триватиме судовий процес позивач намагатиметься зупинити виселення з Нижньої Лаври шляхом заяви про забезпечення позову. Дата її розгляду поки невідома.

У коментарі «Главкому» перший заступник генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Олександр Овчар зізнався, що про новий позов у державній структурі нічого не знали до дзвінка журналіста. Але припустив: мабуть, ідеться про договір оренди, укладений між заповідником і чоловічим монастирем при Януковичі у 2013 році.

Доповнено. Пізно ввечері 27 березня з'явилась інформація, що "отець Павло" втік за кордон, залишивши свою "отару" на призволяще. Очікуємо появи чергового таврувальника "біндєровщіни" на московських телеканалах.

З тривогою очікуємо результати роботи держкомісії щодо наявності та цілісності мощів преподобних отців Києво-Печерської у Ближніх та Дальніх печерах Лаври, де більше 20 років майже безконтрольно намісником Московського патріархату заправляв Павло Лебідь.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...