Доленосна дата в історії України: 18 квітня розпочалася Хмельниччина

Богдан Хмельницький 18 квітня 1648-го прибув у Запорізьку Січ із закликом до повстання проти шляхти. Цього ж року розпочалася національно-визвольна війна українського народу, зазначають Патріоти України.

Хмельницького вважають одним з найбільш видатних керівників за всю історію української держави. Роки перебування Богдана Хмельницького при владі історики характеризують періодом розквіту.

Він народився 1595-го в сім'ї чигиринського сотника. В юнацькі роки вчився у львівському єзуїтському колегіумі. Молодим подався до лав козацького війська. Богдан Хмельницький був одружений тричі, мав двох синів і чотирьох доньок. 1647-го Хмельницький почав підготовку народного повстання проти польського панування в Україні. Залучив на свій бік низове козацтво, захопив Микитинську Січ - поблизу сучасного міста Нікополя. Там і був обраний гетьманом.

Дізнавшись, що Хмельницький готує повстання, уряд Речі Посполитої відправив проти нього гетьманів Миколая Потоцького і Мартина Калиновського з військами. 12-ти тисячне військо поляків прийшло на Жовті Води, нині Дніпропетровищина.

Кримські татари, з якими Хмельницький уклав угоду напали на їхній табір. Зі сторони Хмельницького у битві взяли участь 8 тис запорізьких козаків, півтори тисячі повсталих проти поляків реєстрових козаків та 1 тис кримських татар. Армія Потоцького не отримала підкріплення. Притерпіла поразки у битві.

Битва під Жовтими Водами стала першою перемогою повсталих козаків над Річчю Посполитою. Натхненні перемогою, війська Хмельницького в кінці травня 1648-го розбили поляків у битві під Корсунем.

Новий шлях постачання армії агресора маже готовий: Росіяни завершують будівництво залізничного моста поблизу Маріуполя, - Андрющенко

четвер, 25 квітень 2024, 9:32

Російські окупанти майже завершили будівництво залізничного моста біля села Гранітне, що неподалік Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Будівництво залізничного мосту біля Гранітно...

Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

четвер, 25 квітень 2024, 9:23

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins" . Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки ...