Допоміг... аналіз зубів: Вчені розкрили таємницю команди моряків легендарного судна, яке затонуло у 1545 році

Вчені за допомогою експертизи встановили, хто був серед особового складу судна "Мері Роуз", який служив монарху Великобританії 34 роки. Про це пише видання Newscientist, передають Патріоти України.

Як відомо, легендарне судно "Мері Роуз" разом з екіпажем затонуло в 1575 році під час жорстокої битви при Соленте. Фрагменти корабля і 19 тисяч артефактів змогли підняти на сушу лише в 1982 році. Їх виставили на історичній верфі Портсмута. Тоді ж учені виявили останки восьми моряків і захотіли встановити їх походження.

Минула експертиза встановила, що після битви загинули кухар, тесляр, офіцер, дворянин, скарбник, молодий моряк і два лучника. На цей раз фахівці використовували мультиізотопний аналіз зубів, що дозволяє дізнатися, де моряки провели свої перші роки життя.

За даними журналістів, хімічні індикатори з води і їжі залишаються в зубах з раннього дитинства, тому вчені можуть встановити походження людини. Після дослідження було встановлено, що троє з членів загиблого екіпажу - вихідці з півдня Європи або півночі Африки. Інші п'ять моряків народилися, ймовірно, в Великій Британії.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...