Дослідники знайшли "парадні двері" до надр Місяця, котрі, вірогідно, ведуть до величезних багатства природного супутника Землі

Море спокою на видимій частині Місяця

Як відомо, поверхня Місяця поцяткована більш ніж 200 відомими кратерами, де метеоритне каміння і реголіт провалилися в незвідані глибини. Нові дослідження показали, що одна з цих ям, розташована в Морі Спокою, провалилася в лавову трубку, утворивши підземний печерний канал з виходом на місячну поверхню зазначають Патріоти України.

“Ми знайшли свого роду парадні двері, щоб увійти до надр Місяця”, – заявив автор дослідження, планетолог Леонардо Каррер з італійського університету Тренто.

Доступ до місячних надр робить це провалля привабливим місцем для майбутніх досліджень людиною та роботами і може дати нове уявлення про місячний вулканізм.

Колись Місяць був покритий морями магми. З часом вона охолола і перетворилася на базальтові моря, які ми бачимо сьогодні. Дослідники вважають, що на Місяці, як і на Землі, можуть бути вулканічні утворення, відомі як лавові трубки.

Лавові трубки утворюються, коли потік лави остигає й утворює затверділу зовнішню оболонку. Гаряча лава продовжує текти нею, наче трубою. Зрештою лава витікає і залишає порожній канал, який може з’єднуватися зі спорожнілими магматичними камерами або печерами.

“У нас було багато доказів на поверхні Місяця, які передбачають, що місячні лавові трубки можуть існувати”, – розповів Каррер.

Місячні ями, або еліптичні кратери, які утворилися не від удару метеорита, а внаслідок обвалення поверхні в підземні порожнечі, були одними з найпереконливіших доказів існування цих трубок. Понад 200 таких провалів було сфотографовано на поверхні Місяця, і вчені припускають, що вони можуть бути своєрідними “люками” до печерних каналів. Аналогічні процеси відбуваються і на Землі, коли верхня частина печери обвалюється і робить вхід до неї доступним з поверхні.

Каррер та його колеги вирішили з’ясувати, чи можливо картографувати приховану печеру за допомогою орбітальних радіолокаційних приладів із синтезованою апертурою (SAR). Спочатку вони випробували цей метод на двох наземних печерних системах – у Лансароті в Іспанії та в колодязі Бархаут у Ємені. В результаті їм вдалося створити 3D-реконструкції двох наземних печерних систем поблизу входів.

Тепер вченим належить випробувати свій метод на Місяці. Під час майбутніх досліджень це дозволить підтвердити існування лавових трубок на Місяці та вивчити його надра

"Комусь тунець, комусь окоп": Журналістка звинуватила ексгравця збірної України в піарі на війні

неділя, 18 серпень 2024, 16:20

Колишня ведуча спортивних програм Третій тайм та Інший футбол Анна Тесленко, більш відома як Ахава, заявила, що ексфутболіст збірної України Олександр Алієв піариться на війні, передають Патріоти України. На думку Тесленко, Алієв, який на початку повно...

"Заміновані помідори": Жителі Чернігівщини шокували саперів своїм "ноу-хау" (відео)

неділя, 18 серпень 2024, 15:55

Державна служба з надзвичайних ситуацій (ДСНС) повідомила про незвичайну ситуацію на Чернігівщині. Там місцеві жителі почали використовувати таблички з попередженням про мінну небезпеку для захисту своїх городів. Про це йдеться на Facebook-сторінці ДСН...