Дослідження ВООЗ роставило крапки над і: Чи викликають мобільні телефони рак мозку

Мобільні телефони не пов’язані з розвитком онкологічних захворювань головного мозку та голови, передають Патріоти України.

Це підтвердило дослідження, проведене на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я, повідомляє The Guardian.

Масштабний огляд досліджень на тему шкідливого впливу мобільних телефонів було проведено під керівництвом Австралійського агентства з радіаційного захисту та ядерної безпеки (Arpansa).

Науковці розглянули понад 5000 досліджень, з яких 63 визнані найбільш відповідними з наукового погляду, які були проведені від 1994 до 2022 року.

Огляд не виявив загального зв’язку між використанням мобільного телефону та раком мозку. Також не виявлено жодного зв’язку з тривалим (протягом 10 років або більше) використанням телефону. Час, проведений з телефоном, також не мав жодного впливу.

“Я цілком впевнений у нашому висновку. Попри стрімке зростання використання мобільних телефонів, показники пухлин головного мозку залишаються стабільними”, — сказав Кен Каріпідіс, помічник директора з оцінки впливу на здоров’я Arpansa.

Каріпідіс і його колеги зараз працюють над другою частиною дослідження, яке вивчатиме ракові захворювання, які рідше пов’язують з мобільними телефонами, включаючи лейкемію та неходжкінську лімфому.

Раніше, у 2011 році, Міжнародне агентство ВООЗ з дослідження раку (IARC) визначило радіочастотні поля, подібні до тих, які видають мобільні телефони, як можливий канцероген.

Доведеться заплатити! Ось про яке порушення ПДР варто знати українським водіям

вівторок, 10 вересень 2024, 6:50

В Україні рух приватних авто по смугах громадського транспорту заборонений, за винятком водіїв таксі та велосипедистів. Порушникам загрожує штраф у розмірі 680 гривень, передають Патріоти України. OBOZ.UA з'ясував скільки доведеться заплатити водіям за...

З відстрочкою теж можуть призвати? У ТЦК дали детальне розʼяснення

вівторок, 10 вересень 2024, 6:25

Відстрочка від мобілізації не є гарантією уникнення призову на службу. Якщо документ не належно оформлений, військовозобовʼязаного залучать до Сил оборони, передають Патріоти України з посиланням на коментар Тернопільського обласного ТЦК СП. Як розпов...