Досить "слугам" ховати статки: Петиція з вимогою ветувати закон про е-декларування набрала необхідну кількість голосів

У суспільства є консолідоване переконання - залишивши інформацію про статки представників влади закритою ще на рік, нардепи позбавили громадян і журналістів інструменту контролю за діями посадовців

Петиція №22/204906-еп до президента України Володимира Зеленського з вимогою закликали ветувати ухвалений Верховною Радою законопроєкт №9534 та повернути його в парламент із вимогою відкрити реєстр майнових декларацій чиновників набрала необхідну кількість голосів.

У тексті документа наголошують, що 5 вересня нардепи ухвалили у другому читанні законопроєкт про поновлення електронного декларування чиновників, проте найголовнішу вимогу суспільства – відкрити дані про «воєнні» статки чиновників – він не виконав.

Автор зазначає, що залишивши інформацію про статки влади закритою ще на рік, нардепи позбавили громадян і журналістів інструменту контролю за діями посадовців і головного запобіжника корупції під час війни.

«Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського союзу, послів G7 і депутатів Європарламенту. Кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати й представники виконавчої влади разюча. У цей час приховувати від українців декларації влади – це покривати тотальну корупцію у країні», – йдеться в тексті документа.

Ініціатори петиції закликали Зеленського повернути в Раду законопроєкт із вимогою «негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного строку (ветувати з пропозиціями)».

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила новий закон про електронне декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн грн.

Водночас народні депутати провалили поправку про відновлення публічної роботи реєстру декларацій НАЗК до законопроєкту №9534. Таким чином реєстр декларацій залишається закритим іще на рік, якщо президент Володимир Зеленський підпише таку редакцію.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...