Доведеться заплатити! Ось про яке порушення ПДР варто знати українським водіям

В Україні рух приватних авто по смугах громадського транспорту заборонений, за винятком водіїв таксі та велосипедистів. Порушникам загрожує штраф у розмірі 680 гривень, передають Патріоти України.

OBOZ.UA з'ясував скільки доведеться заплатити водіям за правопорушення і які винятки існують. В Україні правила дорожнього руху (ПДР) чітко регламентують використання смуг, виділених для громадського транспорту.

Приватним автомобілям заборонено рухатися такими смугами, за винятком деяких спеціальних випадків. Дотримання цього правила важливе для забезпечення безперебійного руху громадського транспорту, особливо в містах з високою інтенсивністю руху, таких як Київ.

Згідно з пунктом 17.1 ПДР України, рух та зупинка інших транспортних засобів на смугах для громадського транспорту заборонені. Ці смуги, позначені дорожніми знаками 5.8 або 5.11, призначені виключно для маршрутних транспортних засобів, таких як автобуси, тролейбуси та маршрутні таксі. Водії приватних автомобілів повинні дотримуватись цих вимог, щоб уникнути штрафів і не створювати затримок для громадського транспорту.

Проте, існують винятки. Рухатися смугою громадського транспорту дозволено водіям таксі та велосипедистам. Також водіям дозволяється заїжджати на ці смуги для повороту направо або для посадки чи висадки пасажирів, але тільки в місцях, де це дозволено розміткою (розриви суцільної лінії). Ці винятки допомагають забезпечити зручність для пасажирів та ефективну організацію дорожнього руху.

За порушення правил руху на смузі для громадського транспорту передбачені адміністративні штрафи. Якщо водій виїжджає на смугу для громадського транспорту з метою руху в ній, йому загрожує штраф у розмірі 680 гривень. В окремих випадках, поліція може застосувати ч. 1 ст. 122 КУпАП і оштрафувати водія на 340 гривень за порушення вимог дорожніх знаків та розмітки.

Поліція особливо пильно стежить за дотриманням правил на смугах для громадського транспорту в години пік, коли рух на дорогах найбільш інтенсивний. У Києві патрулі нерідко контролюють такі смуги на ключових транспортних артеріях міста, зокрема на мостах, щоб забезпечити безперебійну роботу громадського транспорту та уникнути затримок.

У деяких випадках приватним автомобілям дозволяється рух по смузі громадського транспорту, але тільки в певні години, зазначені на дорожніх знаках. Наприклад, це може бути дозволено в непікові години, коли інтенсивність руху зменшується. Така практика допомагає забезпечити кращу організацію руху та розвантажити дороги під час пікових періодів.

Помер знаменитий американський актор, голос котрого знав увесь світ

вівторок, 10 вересень 2024, 8:39

У віці 93 років помер американський актор Джеймс Ерл Джонс, який озвучував персонажа Дарта Вейдера у Зоряних війнах, передають Патріоти України з посиланням на АР. . Смерть підтвердив агент Баррі МакФерсон, зазначивши, що Джонс помер у своєму будинку ...

Рахунок йде на сотні: Серпень став другим місяцем за кількістю цивільних жертв війни у 2024 році, - ООН

вівторок, 10 вересень 2024, 7:30

За даними ООН, внаслідок війни Росії проти України у серпні загинули щонайменше 184 цивільних жителів та 856 поранені. Про це йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини, передають Патріоти України. “Щонайменше 184 цивільних були в...