Дружина і син вчинили самогубство, а донька втекла в США: Темна сторона біографії Сталіна

Йосип Сталін - один із найвідоміших диктаторів ХХ століття. Його режим увійшов в історію як один із найкривавіших і найжорстокіших. Саме у сталінський період історії в СРСР були масово поширені репресії та терор – під час його керівництва було розстріляно понад 640 тисяч осіб, а кількість засуджених налічувала 3,77 млн, передають Патріоти України.

Радянський вождь був авторитарний і жорстокий не лише на політичній арені, а й у сімейному житті. Про "темні сторінки" біографії Сталіна розповіло видання Sasa Post.

Дружина Сталіна наклала на себе руки.

Відомо, що диктатор був двічі одружений. Першою його дружиною була грузинка Като Сванідзе, яка померла в 1908 році. Вона народила йому сина Якова. Другою стала Надія Аллілуєва, з якою він одружився в 1918 році.

Згодом у них з'явилися спільні діти – Світлана та Василь. Але життя з такою авторитарною особистістю було важким. І Алілуєва в листопаді 1932 року застрелилася саме в той період, коли влада Сталіна знаходилася в зеніті.

Вважають, що причиною самогубства стала сварка з чоловіком. Жінка ніяк не могла звикнути до його важкого характеру, а також способу життя. Політик не займався організацією похорону дружини, але був присутнім на ньому.

За словами письменника Ісаака Дойчера, відомого фахівця у біографії Сталіна та Троцького, трагедія сталася після того, як Надія висловила чоловікові свою думку про політику "Великого терору", яку здійснювала комуністична партія на чолі зі Сталіним, а також про голод у СРСР 1932-1933, який також був наслідком жорстокої політики режиму.

Сталін відреагував на її слова потоком лайки, образ і навіть рукоприкладства, що й могло стати причиною самогубства Алілуєвої.

Дочка втекла до США

Єдина донька Сталіна – Світлана Алілуєва також страждала від самого дитинства через батька-тирана. Спочатку їй сказали, що мати померла від апендициту, приховавши правду про самогубство. Радянський вождь був настільки жорстоким, що оголосив ворогами народу всіх родичів і друзів родини його загиблої дружини – усі вони були заарештовані і страчені під час "Великого терору".

Диктатор постійно контролював життя дочки з самого дитинства. Доходило до того, що він заборонив їй вивчати літературу в МДУ, а також відправив її коханця-єврея до концтабору. Також він домігся її розставання з іншим євреєм, з яким вона планувала одружитися.

Дівчині довелося вийти заміж за соратника свого батька – Григорія Морозова, проте вона невдовзі з ним розлучилися. Цікаво, що партія продовжувала контролювати кожен її крок навіть після смерті Сталіна. Їй не дозволили вийти заміж за індійського комуніста Раджі Браджеша Сінгха.

1966 року Світлана поїхала на похорон Сінгха. Вона прийшла до американського посольства у Делі та попросила політичного притулку.

Незабаром вона поїхала до США і вийшла заміж за архітектора Вільяма Веслі Пітерса, а також отримала громадянство. Світлана вирішила позбутися будь-яких натяків на спорідненість зі Сталіним і змінила ім'я та прізвище на Лану Пітерс.

У 1967 році, коли вона прибула до США, Світлана дала гучну пресконференцію. Дівчина розповіла про свого батька, а також жахливу корумпованість радянського режиму. Також вона написала дві книги мемуарів "Двадцять листів до друга і "Тільки один рік", де описала свого батька як "морального та духовного монстра", Радянський Союз назвала надто корумпованим, а жорстокість та методи КДБ порівняла з німецьким Гестапо.

Її раптова втеча в США стала справжнім потрясінням для Союзу, а також похитнула позицію СРСР на світовій політичній арені. Відомо, що Алілуєва у 1984 році поверталася до Росії, але через рік полетіла назад до США. 2011 року вона померла у віці 85 років.

Старший син наклав на себе руки в німецькому концтаборі

Яків Джугашвілі був старшим сином Сталіна від першого шлюбу. Зазначається, що стосунки між батьком та сином ніколи не були теплими. До 14 років хлопчик жив у Грузії, де його вихованням займався дядько.

Більше того, Сталін вважав первістка слабким, а Яків навіть намагався покінчити з життям, коли радянський вождь виступив проти його шлюбу. Відомо, що у 1940 році він почав навчатися в артилерійському училищі, а під час Другої світової пішов на фронт.

У 1941 році юнак потрапив у полон. Як писав комісар його бригади у листі до політрука Червоної армії – Яків добровільно здався німцям. У матеріалах німецької преси взагалі стверджувалося, що син Сталіна не лише добровільно здався, а й різко критикував радянську армію, називаючи дії керівництва відверто

Сталін звичайно ж був у нестямі від люті, коли йому повідомили про це. Цікаво, що у 1941 році було видано наказ № 270, згідно з яким арешту підлягають не лише ті, хто добровільно здався в полон, а навіть їхні родичі. Звичайно, що радянського вождя ніхто навіть не думав затримувати, а ось другу дружину Якова посадили до в'язниці майже на два роки.

Німеччина пропонувала обміняти сина Сталіна на фельдмаршала Фрідріха Паулюса, якого взяли в полон у Сталінграді. Диктатор нібито відповів на це словами: "Я солдата на фельдмаршала не міняю".

1943 року Яків покінчив життя самогубством у німецькому концтаборі Заксенхаузен. Як зазначається в розслідуванні професора Джона Еріксона, син Сталіна кинувся на колючий дріт, який знаходився під напругою і одразу ж був застрелений одним із вартових.

Вважають, що до такого вчинку його підштовхнула конфронтація з групою британських військовополонених. Нібито один з них звинуватив Сталіна у розстрілі 15 тисяч поляків у Катинському лісі, подія увійде в історію як Катинський розстріл. Саме це могло підштовхнути Якова до самогубства.

Молодший син дозволив Сталіну померти

Можливо, що найважче самогубство Надії Аллілуєвої переживав її молодший син Василь. Це сталося, коли йому було лише 11 років і наклало відбиток на все його життя. Хлопчика довго мучили кошмари та важкі спогади, які він з юності міг заглушити лише за допомогою алкоголю.

Після школи хлопчик вирішив піти до армії. Відомо, що він був причетний до низки гучних скандалів, серед яких варто відзначити домагання і навіть керування літаком у стані алкогольного сп'яніння. Також відомо, що він застосовував для риболовлі авіаційні реактивні снаряди.

Незважаючи на це йому швидко було присвоєно звання майора, а через кілька місяців він став полковником. А після війни йому надали звання генерал-майора. Однак, незважаючи на стрімке кар'єрне зростання, судячи зі звітів, Василь не був схильний до керівництва.

Варто зазначити, що після смерті радянського вождя його відразу ж заарештували. Причиною стали звинувачення в антирадянській пропаганді та зловживанні службовим становищем. Також відомо, що його позбавили військового звання та права носіння форми.

Василеві довелося просидіти у в'язниці близько 7 років, але в 1960 році після звернення до Микити Хрущова, його все ж таки звільнили. Однак незабаром його знову посадили. Цього разу причиною стало водіння у нетверезому стані, яке спричинило смерть людини.

Керівництву СРСР набридли скандали і Василя "попросили" змінити прізвище, щоб не ганьбити ім'я батька. Більше того, йому було заборонено жити у Москві. Василь Сталін помер у віці 41 року від алкоголізму.

Варто відзначити, що існує версія ніби він міг урятувати свого батька, але свідомо не став цього робити. Нібито він бачив, що у батька трапився інсульт, але не став викликати швидку чи кликати на допомогу, а просто дивився як Сталін вмирає. Усе це свідчить, наскільки авторитарним і жорстоким міг бути Сталін не лише до своїх політичних опонентів, а навіть до членів своєї сім'ї.

Джерело: Обозреватель

"Ми робимо все можливе": Українські футболісти отримають посилений захист на чемпіонаті Європи

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:57

Німецькі органи безпеки посилено охоронятимуть збірну України під час участі в чемпіонаті Європи з футболу, який пройде влітку в ФРН. Це підтвердила федеральна міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер в інтерв'ю газеті Rheinische Post, пише DW...

Оце так: У Харкові чоловік застрелив з рушниці дружину та доньку і намагався втекти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:50

У Харкові поліція затримала чоловіка, якого підозрює у вбивстві доньки та дружини. За даними слідства, чоловік скоїв вбивство 24 квітня у власному будинку у Слобідському районі Харкова. Про це повідомили в пресслужбі облпрократури, передають Патріоти ...