Душі австрійських вояків досі привидами бродять руїнами: Тараканівський форт - легенди старої фортеці (фото)

Це унікальне місце нашої країни, яке приховує багато таємничих історій та легенд.

Тараканівський форт — одне з найзагадковіших і містичних місць України. Саме тут під мурами поховано понад 200 австрійських солдатів. У статті я розповім декілька цікавих фактів, легенд та містичних історій, а також, як краще сюди доїхати та чи варто боятись привидів, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Давайте спочатку розберемось з назвою. Чому він називається Тараканівський форт? Бо його захопили таргани? Зараз — можливо, але не тоді, коли він був збудований. Річ у тому, що розташований форт неподалік села Тараканів, що в Рівненській області, звідси і назва.

ТРОХИ ІСТОРІЇ
Давайте поки відкладемо всі ці містичні штуки і почнемо з історичних фактів.
Побудували споруду 1890 року. Основна мета була захищати залізничну колію Львів-Київ. Забігаючи трохи на перед, вийшло так собі. Точніше взагалі не вийшло. Форт став воєнним складом і в’язницею для полонених.

Але навіть в’язницею він побув недовго. Рівно через 10 років, 1900 року, російська влада вирішила, що ця споруда не має ніякого сенсу і залишили її. Деякий час форт просто стояв і не приносив ніякої користі.

Але німецькі, австрійські та польські війська подумали собі і забрали споруду під власний контроль. Вона була окупована. Зрозуміло, що росіянам це не сподобалось — і 1915 року вони вирішили повернути Тараканівський форт під свій контроль. Трохи нагадує історію з Аляскою.

Почалися жорстокі битви, споруда була майже повністю зруйнована. Унаслідок боїв росіянам вдалося повернути укріплення у свої володіння. Загинуло близько 200 австрійських солдатів. Їх похоронили під насипами форту.

ЛЕГЕНДИ
Ну а тепер перейдемо до того, що ви найбільше любите — легенди про Тараканівський форт. Саме так, зараз будемо пліткувати та переказувати, що кажуть люди.

Місцеві розповідають, що тут з легкістю можна зустріти привидів. Душі австрійських військових не можуть заспокоїтись. Ось один з переказів місцевої жінки, з якою нам вдалося поспілкуватись:

"Взагалі жителі нашого села намагаються не ходити в це місце. Для нас це не є якоюсь архітектурною пам’яткою. Ми звикли до цього форту. Одного разу мені припала черга пасти корів. Випасали ми не подалік від форту. Давно це було, я тоді ще молодою була. Так от, перед тим, як гнати корів додому, ми вирішили перерахувати їх. Не вистачало однієї корови. Я покликала свого чоловіка і сина, щоб ті допомогли з пошуками. Шукаючи корову, я почула, що хтось мукав з боку Тараканівського форту. Прибігла туди і дійсно корова паслась серед мурів. Аж раптом я помітила, що з однієї арки на мене дивиться незнайомий чоловік. Це не був турист, бо одяг був дуже старий, а обличчя змучене і все в крові. Він подивився на мене ще пару секунд і непомітно зник. З того часу я туди не ходжу, а цього чоловіка більше ніколи не бачила".
Можна в це вірити, можна не вірити, але диму без вогню не буває. Місцеві справді уникали цього місця. Я, коли був на території форту, мав дивне почуття тривоги.

ЦІКАВІ ФАКТИ

За даними істориків та дослідників, на території Тараканівського форту досі є пастки, що діють. Потрапивши до пастки, людина потрапляє у підземну яму. Тому пересувайтесь на території форту обережно і не ходіть туди самі.
На стінах форту можна побачити різні написи. Їх залишали в різні часи ті, хто тут бували. Один з написів "1905". За даними експертів цей напис справжній.
Під час Другої світової війни в підземеллях форту німці проводили експерименти над людьми. В той час тут безслідно зник не один десяток людей.
Сюди приходять вмирати тварини. Ви можете переконатись у цьому самі. Вони лежать, як правило, в покинутих арках форту.
ЯК ДОЇХАТИ
Знайти цей форт не так і просто. Найкраще спитати місцевих жителів. Але я все ж не раджу ходити туди самостійно. Можна заблукати в заплутаних коридорах, а ще одну історію про зниклих туристів не хочеться чути. Також у форт водять екскурсоводи.

Вам потрібно доїхати до містечка Дубно. Тут зупиняються електрички і потяги, що їдуть з Києва. Далі краще взяти таксі або попросити місцевих, щоб "підкинули".

Якщо надумаєте йти пішки, то дорогою вам буде траплятись висока трава, схожа на кріп. До неї ні в якому разі не торкайтесь. Це борщовик — отруйна рослина, від якої можна отримати опіки, що важко загоюються і дуже болять.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...