"Дуже люблю мою Одесу, але хочу залишитися тут": Українка розповіла про життя в Австралії

Українка Юлія родом з Одеси вже більш ніж 12 років проживає в Австралії. Дівчина поїхала в іншу країну для отримання вищої освіти й залишилася жити там на постійній основі. Юлія сказала, чим її приваблює Австралія і чому вона не хоче повертатися в Україну. Також емігрантка зізналася, скільки заробляють австралійці в середньому на рік, розповіла все про медицину в цій країні та про те, як ідуть справи з коронавірусом і вакцинацією від цієї хвороби в їхньому містечку. Патріоти України пропонують вам прочитати її розповідь.

Про переїзд до Австралії

Я родом з Одеси, переїхала до Австралії 12,5 років тому, щоб здобути освіту. Закінчила вищу школу і вступила до Квінслендського університету (один із найкращих вишів світу). Навчалася на економічному факультеті – тепер за освітою фінансист-економіст. Якби в мене була можливість вибрати десь ще пожити, тоді це була б Великобританія. Ще до пандемії коронавірусу планувала туди переїхати, оскільки часто австралійцям пропонують там працювати на візовому режимі 2 роки. Можливо, через рік-півтора все-таки зможу здійснити свою мрію. А взагалі я б хотіла пожити десь у Європі чи Америці.

У мене завжди є бажання повернутися в Україну, але тільки як гостя – відвідати рідних, друзів. Будувати життя і кар'єру в Україні не хочу, оскільки в Австралії у мене є багато можливостей для кар'єрного зростання у фінансовій сфері і тут я почуваюся комфортно. Як би не любила батьківщину, я все ж хочу залишитися в Австралії.

Юлія в майбутньому планує переїхати жити на якийсь час до Великої Британії

Про особливості життя в Австралії

Я проживаю в штаті Новий Південний Вельс. Найбільше мені подобається в Австралії різноманітність культури, живопису і м'якої погоди! Тут немає жорсткої зими і навіть осені. До того ж ця країна вміщує в собі усі культури світу і об'єднує безліч національностей. Тут багато національних парків, в яких можна знайти унікальних тварин і рослин. Продукти свіжі, і цілий рік доступ до овочів і фруктів.

Українців в Австралії понад 100 тисяч, росіян ще більше. Тут дуже багато можливостей для кар'єри, для навчання (для школярів і студентів навчання в державних учбових закладах безкоштовне, вартість навчання можна повернути після працевлаштування на роботу після закінчення навчання у вузі)

Про проблеми емігрантів в Австралії

Найбільша проблема для багатьох емігрантів це те, що деякі міста в Австралії дуже дорогі для життя. Звичайно ж мова, інша культура, правила і порядки. Австралійці абсолютно інші порівняно з українцями. У цій країні простіше жити, ніж в Україні.

Деякі міста в Австралії дуже дорогі для життя.

Про медицину в Австралії

В Австралії медицина безкоштовна. Якщо звертатися до державної лікарні, ти зможеш отримати безкоштовну консультацію. Усі австралійці та постійні резиденти повинні мати з собою Medicare картку (подача документів абсолютно безкоштовна). Аптечні препарати теж на порядок дешевші, ніж де-небудь, і дуже хорошої якості.

Про життя в Австралії під час пандемії коронавірусу

Австралія, можна так сказати, практично повернулася до нормального життя після пандемії коронавірусу. У нашому штаті Новий Південний Вельс вже більше двох місяців немає недужих ковідом і зараз можна спокійно ходити в клуби, бари, подорожувати по Австралії і тільки в Нову Зеландію (оскільки кордон досі зачинений). Навіть маски вже не обов'язкові в країні. Ми можемо робити практично все, що раніше було заборонено через COVID-19. З'явився нарешті справжній спокій.

В Австралії є спеціальні зони в лікарнях, де приймають тільки хворих на коронавірус і там таки доглядають за ними. Але в нас зараз хворих майже немає. Найчастіше заражаються вірусом ті, хто прилітає з інших країн (робочі). Після прильоту в Австралію обов'язкова самоізоляція 2 тижні – приїжджі живуть у спеціальному готелі, який вони самі оплачують, – 3 тисячі австралійських доларів. Протягом 14 днів їм роблять 2-3 рази тести на COVID-19.

Австралія практично повернулася до нормального життя після пандемії коронавірусу

Про вакцинацію від COVID-19 в Австралії

Програму вакцинації від коронавірусу в Австралії вже почали. Це не обов'язкове щеплення, але якщо люди захочуть літати за кордон вільно, вакцинація потрібна. Ті, кому до 50 років, отримують вакцинацію Pfizer, а ті, кому більше ніж 50 років – AstraZeneca. В Австралії дуже довго доставляють із міст вакцину, тому я зможу зробити щеплення лише в листопаді цього року.

Про зарплати в Австралії

Зарплата в Австралії залежить від професії. Наприклад, лікарі заробляють від 150 тисяч австралійських доларів на рік (більш ніж 3 мільйони гривень). Середня зарплата – 85 тисяч австралійських доларів (близько 2 мільйонів гривень) на рік. Впливає на зарплату емігранта ще й те, з якою він візою приїхав працювати. Наприклад, якщо ти на туристичній візі або на робочій, зарплата може бути меншою, ніж у корінного жителя.

Зарплата емігранта може відрізнятися від корінного жителя через різновид візи

Ціни на продукти харчування в Австралії

  • Хліб – від 1 до 5-6 австралійських доларів (від 20 до 100 грн).
  • Молоко – 2 літри – 3 австралійських долари (65 грн).
  • Яйце 12 шт. – 5 австралійських доларів (107 грн).

На тиждень бюджет тільки на продукти становить від 150 австралійських доларів (понад 3 тисячі гривень) на 1 людину.

Відмінності менталітету українців та австралійців

Різниця менталітету величезна – австралійці дуже вільні, вони люблять вечірки, клуби, бари. Українці більш спокійні, менше говорять, ніж австралійці, – вони дуже галасливі і активні.

Також австралійські чоловіки не вміють залицятися до дівчат, як українські. Наприклад, на побаченнях чоловік може попросити розділити рахунок у ресторані навпіл. Австралійці постійно ходять у бари, ресторани, клуби, незалежно від дня тижня та свят.

  • Австралійці люблять соціум і спілкування.
  • Багато австралійських жінок не вміють готувати.
  • Якість доріг інша абсолютно, ніж в Україні.
  • Громадський транспорт набагато кращий.
  • Оплата проїзду в громадському транспорті всюди відбувається в електронному вигляді.
  • Всі продукти в Австралії (фрукти й овочі) свіжі, оскільки їх вирощують тут.
  • Є державна підтримка для пенсіонерів.
Юлія зізналася, що австралійці люблять соціум і спілкування і не можуть уявити своє життя без барів, ресторанів і клубів

Оренда житла в Австралії

Оренда житла залежить від міста, а також ще від кількох факторів: ближче або далі центру, чи житловий це район, де розташований пляж.

У Брісбені оренда двокімнатної квартири становить 550-600 австралійських доларів (Від 12 тис. грн). Якщо орендувати таку саму квартиру в Сіднеї (20 хвилин від центру машиною) – 850 австралійських доларів.

Оренда будинків в Австралії (година від міста) варіюється близько 1000 австралійських доларів (21,5 тис. грн), а якщо вибирати житло в елітних районах – на тиждень близько 2000 австралійських доларів (трикімнатний будинок).

У Сіднеї купити житло нереально через високі ціни, а в інших містах цілком можливо.

Про роботу емігрантів в Австралії

Емігранти з України найчастіше працюють в ІТ-сфері і в них дуже високі зарплати, оскільки тут їх дуже добре приймають. Більшість українців працюють у медицині або ж будівельниками. Я – національний менеджер у міжнародному банку, працюю в цій сфері 7 років.

Юлія працює в банку в Австралії вже 7 років

Джерело: Обозреватель

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...