Дуже любив вино, але проблема була не в алкоголізмі: Вчені розповіли, через що міг оглухнути Бетховен

Слух видатного композитора Людвіга ван Бетховена почав погіршуватися в молодості, а помер геній повністю глухим. Причини його глухоти залишаються загадкою. Однак, майже через дві сотні років аналіз його волосся показав високий рівень свинцю, миш'яку та ртуті. Про це пише Bild, передають Патріоти України.

Як зазначили вчені, за норми 4 мкг свинцю на один грам волосся, в одному локоні композитора було виявлено 380 мкг, в іншому - 258 мкг. У волоссі Бетховена також було в 13 разів більше за норму миш'яку і вчетверо більше за норму ртуті.

Дослідник і патологоанатом Пол Джаннетто прокоментував, що це найвищі показники, які він коли-небудь бачив. Видання зазначило, що відомий той факт, що Бетховен любив вино, а в той час, коли жив композитор, у дешеве вино додавали ацетат свинцю. Крім того, напій витримували в чанах, залитих свинцем, а корки вимочували у свинцевій солі. Крім того, свинець у той час додавали і в ліки, а Бетховен майже одночасно приймав до 75 препаратів.

Чи треба щоразу оновлювати "Резерв+", щоб з'явилася додаткова інформація: У Міноборони дали пояснення

п’ятниця, 28 червень 2024, 23:55

Оновлювання даних у застосунку "Резерв+" залежить від того, коли була занесена первинна інформація в реєстр "Оберіг", передають Патріоти України. з посиланням на заступницю міністра оборони Катерину Черногоренко в ефірі телемарафону. "Насправді це зал...

Справжні "улюблені": Кого з українських публічних осіб найчастіше цитують російські пропагандисти

п’ятниця, 28 червень 2024, 22:10

В Україні провели дослідження, яке показало, кого з українських публічних осіб найчастіше цитують пропагандистські видання держави-агресора Росії. У топ-40 потрапили колишній радник Леоніда Кучми Олег Соскін, генерал ЗСУ у відставці Сергій Кривонос, на...