Дуже схожі на ті, що носила Нефертіті: На Кіпрі виявили золоті прикраси 3000-річної давності (фото)

На Кіпрі знайшли дві гробниці бронзового століття, в яких виявили золоті прикраси віком 3 тисячі років. Про це повідомило видання Daily mail, передають Патріоти України.

Один зі скарбів, знайдених на цьому місці, це кулон із цільного золота у формі квітки лотоса з інкрустацією з дорогоцінного каміння. Він схожий на прикраси, які носила давньоєгипетська цариця 18-ї династії Нефертіті.

Археологи кажуть, що ця знахідка та інші прикраси розповідають історію інтенсивної торгівлі Кіпру з Єгиптом. Гробниця – одна з двох, виявлених у 2018 році на невеликому середземноморському острові, але археологи з Ґетеборзького університету зовсім недавно дослідили її всередині.

Поряд із розкішними прикрасами команда також виявила останки 155 осіб та скарб із 500 предметів у двох гробницях разом узятих.

Обидві структури використовувалися протягом сотень років, приблизно з 1500 по 1350 до нашої ери, а скелети і похоронні предмети лежали один на одному.

Один із скелетів належав п'ятирічній дитині, яка була похована з безліччю коштовностей, у тому числі цільною золотою тіарою та намистом з бісеру. Ймовірно, ця дитина належала до елітної сім'ї.

Команда працює на цьому місці з 2010 року, але лише три роки тому вони виявили дві гробниці. Похоронні споруди утворюють підземні камери, у кожній з яких є велика кількість людських скелетів.

Щойно команда змогла проаналізувати останки та артефакти, вона виявила сотні скелетів та скарбів. Одна особливо важлива знахідка – це циліндрична печатка з мінералу гематиту з клинописним написом із Месопотамії (сучасний Ірак), який археологи змогли розшифрувати.

Професор Пітер Фішер, керівник розкопок, сказав у своїй заяві: "Текст складається з трьох рядків і згадує три імені. Один з них – Амурру, бог, якому поклоняються в Месопотамії".

"Два інших - історичні королі, батько і син, яких нам недавно вдалося відстежити в інших текстах на глиняних табличках того ж періоду, тобто 18 століття до нашої ери

В даний час ми намагаємося визначити, чому печатка опинилася на Кіпрі більш ніж за 1000 км від того місця, де вона була зроблена", - додав він.

Стародавня торгівля з Єгиптом

Золоті прикраси, а також скарабеї (амулети у формі жуків з ієрогліфами) та рештки риби, що привезена з долини Нілу, розповідають історію інтенсивної торгівлі з Єгиптом. Порівнявши із аналогічними знахідками з Єгипту, археологи також змогли датувати прикраси.

"Порівняння показує, що більшість об'єктів відносяться до часів Нефертіті і її чоловіка Ехнатона близько 1350 до н.е.", - сказав Фішер.

"Золотий кулон, який ми знайшли - квітка лотоса з інкрустацією з дорогоцінного каміння. Нефертіті носила схожі прикраси", - зазначив професор.

Не менш важливими є керамічні знахідки

"Те, як кераміка змінювалася на вигляд з часом, дозволяє нам датувати її і вивчати зв'язки цих людей з навколишнім світом. Що мене найбільше захоплює, то це розгалужена мережа контактів, які у них були 3400 років тому", - сказав Фішер.

Фішер каже, що наступним кроком цієї дивовижної роботи буде аналіз ДНК скелетів. "Це покаже, як різні люди пов'язані один з одним і чи є іммігранти з інших культур, що не так вже малоймовірно з огляду на великі торгові мережі", - сказав він.

Новий шлях постачання армії агресора маже готовий: Росіяни завершують будівництво залізничного моста поблизу Маріуполя, - Андрющенко

четвер, 25 квітень 2024, 9:32

Російські окупанти майже завершили будівництво залізничного моста біля села Гранітне, що неподалік Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Будівництво залізничного мосту біля Гранітно...

Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

четвер, 25 квітень 2024, 9:23

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins" . Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки ...