Дуже тривожний рекорд: Температура Землі нині є найвищою за останні 12 тисяч років

Температура планети піднялася до найвищої позначки за останні 12 тисяч років. Такого висновку дійшли вчені університету Рутгерса в Нью-Брансвіку (США), повідомляють Патріоти України із посиланням на The Guardian.

"Ми показали, що середньорічна температура у світі зростала протягом останніх 12 000 років. Це означає, що сучасний, спричинений людиною період глобального потепління прискорив довгострокове підвищення глобальних температур, зробивши сьогодення абсолютно незвіданою територію", - зазначила керівниця дослідження Саманта Бова.

Вченим вдалося дійти такого висновку вирішивши так звану "температурну дилему голоцену". Раніше на основі кліматичних моделей вчені визначили, що з кінця останнього льодовикового періоду, 12 тисяч років тому, температура планети поступово підвищувалася до піку, який стався 6 тисяч років тому. Потім знову прийшло похолодання, доки промислова революція не призвела до значного зростання викидів вуглецю.

Однак, тепер дослідники під головуванням доктора Бова зрозуміли, що попередні моделі враховували тільки температури під час спекотного літа та упускали холодні зими, через що модель демонструвала оманливо високі річні температури. Тепер же вчені довели, що температура невпинно підвищувалася, а діяльність людини прискорила цей процес.

Що відомо

  • У період з 1994 по 2017 рік Земля втратила 28 трильйонів тонн льоду. При цьому швидкість танення з початку 90-х збільшилася на 65%.
  • Світовий океан у 2020 році встановив рекорд за кількістю поглинутого тепла. Це може вплинути на вигляд планети у майбутньому.
  • Рівень парникових газів в атмосфері досяг рекордних значень, попри заборону на подорожі та глобальний локдаун.
  • За даними нещодавніх екологічних дослідження, всього вісім країн світу відповідальні за більш ніж половину загальної кількості пластикових відходів, що потрапляють в океани.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...