Два звичайні віруси - грип і коронавірус SARS-CoV-2 - здатні розбудити рак у людей, які вже пройшли курс лікування й вважались здоровими. Такі вражаючі висновки зробили американські, британські та нідерландські науковці після масштабного лабораторного і статистичного дослідження передають Патріоти України.
Вчені з Університету Колорадо експериментували на мишах з раком грудей, у яких пухлинні клітини залишались у «сплячому» стані в легенях. Після інфікування тварин вірусами COVID-19 або грипу, клітини швидко активувались і вже за два тижні сформували вторинні пухлини. Керівник дослідження доктор Джеймс Деґреґорі пояснив:
«Сплячі клітини – це як жарини від згаслого вогнища, а респіраторні інфекції – як вітер, що знову розпалює полум’я».
Під час боротьби з вірусами імунітет різко активується і викидає в кров потужні молекули, зокрема інтерлейкін-6 (IL-6). Але надмірна кількість цього білка може мимоволі «включити» сплячі ракові клітини.
Саме IL-6, як з’ясували вчені, є головним тригером рецидиву. Це відкриття може допомогти створити нові препарати, що блокують повернення раку – наприклад, інгібітори IL-6.
Вчені також проаналізували медичні дані понад 500 тисяч людей у Великій Британії (UK Biobank) та США (база Flatiron Health).
Серед пацієнтів, які подолали рак понад 5 років тому, але згодом перехворіли на COVID-19:
Особливо сильно ці ризики проявлялись у перший рік після інфекції.
Науковці наголошують:
«Люди, які раніше хворіли на рак, мають бути обережні з респіраторними вірусами: вакцинуйтесь, уникайте зараження та консультуйтесь з лікарем».
Дослідження опубліковано в авторитетному журналі Nature. Його результати вже готують ґрунт для розробки профілактичних терапій, які можуть запобігти повторному запуску хвороби.
Сейм Польщі продовжив до 4 березня 2026 року легальний статус перебування українців, однак посилив вимоги для отримання допомоги українцям та запровадив обмеження на доступ до медичних послуг для дорослих громадян України, передають Патріоти України з ...
У жовтні-листопаді в Україні очікується суттєве зростання цін на продукти: хліб подорожчає на 20-25%, молочні вироби - на 7-8%, яйця - на 5-10%. Водночас ціни на овочі завдяки хорошому врожаю залишаться стабільними до пізньої осені, але зростатимуть уз...