Двоногий китайський робот Jet-HR2 навчився злітати і висіти у повітрі

Китайські інженери навчили двоногого робота Jet-HR2 підніматися у повітря та зависати на одному місці, використовуючи вентилятори у стопах, зазначають Патріоти України.

Людиноподібні та інші крокуючі роботи вважаються найпрохіднішим видом роботів, які, наприклад, не перший рік демонструє Boston Dynamics зі своїм Atlas. Але їх можливості не абсолютні — вони як мінімум обмежені довжиною і висотою кроку. Окремі групи інженерів працюють над створенням двоногих роботів, здатних у разі потреби перелітати перешкоди та повертатися назад до енергоефективної ходьби. Зокрема цим займаються інженери з Гуандунського технологічного інституту. Спочатку вони створили двоногого робота Jet-HR1, який умів лише переступати через прорізи, підтримуючи ногу в повітрі вентиляторами, а потім почали навчати його повноцінному польоту.

Зовні робот має дві ноги, що з'єднані зверху, але без тулуба. Робот має чотири вентилятори: по одному в стопах і ще два на рівні пояса. Влітку 2021 року розробники вперше показали, як він відривається від землі, але на той момент у ньому використовувалися прості алгоритми керування тягою, яких було замало для нормального польоту. Через це робот не міг зависнути на одному місці, і його доводилося тримати руками.

У новому ролику інженери продемонстрували прогрес у розробці алгоритму керування польотом – тепер робот здатний злетіти та зависнути на одному місці.


Незважаючи на те, що при зависанні над підлогою робот трохи зміщується в той чи інший бік, загалом політ можна назвати стабільним. Розробники показали два успішні випробування, в яких робот провисів у повітрі приблизно 25 секунд, і одне невдале, при якому тяга виявилася занадто високою і він полетів майже до стелі, після чого його двигуни довелося відключити. Один з інженерів зумів зловити робота, коли той падав і пошкоджень вдалось уникнути.


Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...