
Шимпанзе, які мешкають у дикій природі, щодня споживають кількість алкоголю, еквівалентну пляшці пива об’ємом 330 мл. Про це йдеться у дослідженні вчених Каліфорнійського університету в Берклі, опублікованому у журналі Science Advances, передають Патріоти України.
Джерелом алкоголю є перестиглі та ферментовані фрукти, зокрема інжир і сливи, які містять природний етанол. У середньому одна особина отримує близько 14 грамів етилового спирту на день. Ба більше, спостереження показали, що шимпанзе надають перевагу плодам із вищим вмістом алкоголю.
Науковці припускають, що саме від таких харчових звичок наших спільних предків могла походити людська схильність до алкоголю. Цю теорію називають «гіпотезою п’яної мавпи».
Приматологиня Кетрін Хобайтер із Сент-Ендрюського університету зазначає: «Наші стосунки з алкоголем сягають щонайменше 30 мільйонів років у минуле. Для шимпанзе спільне поїдання таких фруктів може бути навіть способом соціалізації».
Водночас дослідники підкреслюють: хоча примати регулярно вживають алкоголь, його кількість недостатня, аби викликати сп’яніння. Надмірне споживання, навпаки, зменшило б їхні шанси на виживання.
Наразі шимпанзе перебувають під загрозою зникнення через вирубку лісів, нагадує Міжнародний союз охорони природи.
У США одна родина вирішила перевірити гараж після того, як почула з нього дивний шум. Те, що вони побачили всередині, буквально вибило їх із колії: у гаражі сиділа ціла "банда" єнотів, передають Патріоти України. . Тварини, помітивши людей, завмерли н...
На Черкащині сталася жахлива трагедія - в Уманському районі ввечері 22 листопада спалахнула пожежа в житловому будинку, де на той момент перебували діти. Стурбована мати повідомила рятувальникам, що полум’я охопило все помешкання, а малеча залишилася в...