
Шимпанзе, які мешкають у дикій природі, щодня споживають кількість алкоголю, еквівалентну пляшці пива об’ємом 330 мл. Про це йдеться у дослідженні вчених Каліфорнійського університету в Берклі, опублікованому у журналі Science Advances, передають Патріоти України.
Джерелом алкоголю є перестиглі та ферментовані фрукти, зокрема інжир і сливи, які містять природний етанол. У середньому одна особина отримує близько 14 грамів етилового спирту на день. Ба більше, спостереження показали, що шимпанзе надають перевагу плодам із вищим вмістом алкоголю.
Науковці припускають, що саме від таких харчових звичок наших спільних предків могла походити людська схильність до алкоголю. Цю теорію називають «гіпотезою п’яної мавпи».
Приматологиня Кетрін Хобайтер із Сент-Ендрюського університету зазначає: «Наші стосунки з алкоголем сягають щонайменше 30 мільйонів років у минуле. Для шимпанзе спільне поїдання таких фруктів може бути навіть способом соціалізації».
Водночас дослідники підкреслюють: хоча примати регулярно вживають алкоголь, його кількість недостатня, аби викликати сп’яніння. Надмірне споживання, навпаки, зменшило б їхні шанси на виживання.
Наразі шимпанзе перебувають під загрозою зникнення через вирубку лісів, нагадує Міжнародний союз охорони природи.
У жовтні 2025 року набули чинності оновлені правила пенсійних виплат для окремих категорій громадян, передають Патріоти України. В зв'язку з цим чимало українців пенсіонерів цікавляться, якими будуть виплати для ще однієї групи пенсіонерів — людей з ін...
Викликані війною і санкціями проблеми у російській економіці призвели до того, що росіяни почали менше їсти навіть базові продукти тепер для більшості обмежена розкіш. Про це у неділю, 2 листопада, повідомив Центр протидії дезінформації (ЦПД), передают...