Шимпанзе, які мешкають у дикій природі, щодня споживають кількість алкоголю, еквівалентну пляшці пива об’ємом 330 мл. Про це йдеться у дослідженні вчених Каліфорнійського університету в Берклі, опублікованому у журналі Science Advances, передають Патріоти України.
Джерелом алкоголю є перестиглі та ферментовані фрукти, зокрема інжир і сливи, які містять природний етанол. У середньому одна особина отримує близько 14 грамів етилового спирту на день. Ба більше, спостереження показали, що шимпанзе надають перевагу плодам із вищим вмістом алкоголю.
Науковці припускають, що саме від таких харчових звичок наших спільних предків могла походити людська схильність до алкоголю. Цю теорію називають «гіпотезою п’яної мавпи».
Приматологиня Кетрін Хобайтер із Сент-Ендрюського університету зазначає: «Наші стосунки з алкоголем сягають щонайменше 30 мільйонів років у минуле. Для шимпанзе спільне поїдання таких фруктів може бути навіть способом соціалізації».
Водночас дослідники підкреслюють: хоча примати регулярно вживають алкоголь, його кількість недостатня, аби викликати сп’яніння. Надмірне споживання, навпаки, зменшило б їхні шанси на виживання.
Наразі шимпанзе перебувають під загрозою зникнення через вирубку лісів, нагадує Міжнародний союз охорони природи.
До Умані Черкаської області напередодні юдейського свята Рош га-Шана прибуло понад 22 тис. паломників-хасидів, це ще не фінальна кількість. Про це повідомила Об'єднана єврейська община України 19 вересня в Telegram, передають Патріоти України. "Слід ур...
Поліція польського міста Освенцим оголосила в розшук 16-річну Наталію Яськевич, яка зникла безвісти. Востаннє дівчина виходила на зв’язок 19 вересня близько 13:00. Відтоді її місцеперебування невідоме. Про пише in Рoland, передають Патріоти України. По...