Динаміка буде негативною: Експерти дали сумний прогноз щодо демографічної ситуації в Україні

В Україні не тільки стрімко зростають темпи смертності населення, а й зберігається низька народжуваність - на 174 тисячі померлих з початку року припадає лише 67,5 тисяч народжених українців. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", передають Патріоти України.

Як пояснила директор Інституту демографії та соціальних досліджень М.В. Птухи Елла Лібанова, ключовим питанням у динаміці населення є народжуваність. В Україні ж спостерігається негативна динаміка - "мінус" 106,5 тисяч осіб з початку року.

"Населення старе, більше людей помирає. Як може бути інакше?", - зазначила вона. Ще 15 років тому група вчених демографів розробила комплексний демографічний прогноз України до 2050 року. Згідно з ним, навіть при сприятливому поєднанні таких факторів, як народжуваність, тривалість життя і міграція, через 29 років населення країни складе 36 мільйонів чоловік.

При збереженні низької народжуваності і низької тривалості життя, за песимістичним прогнозом, в Україні буде всього 25 мільйонів населення до 2050 року.

При цьому прогнози демографів базуються на даних всеукраїнського перепису населення, який був проведений ще в далекому 2001 році. Наступний перепис заплановано на 2023 рік і за його результатами нинішній песимістичний прогноз цілком може стати оптимістичним.

На думку Елли Лібанової, очікувати підйому народжуваності в Україні не варто. "Зараз я не бачу цих перспектив. І питання тут абсолютно не в економічній ситуації. Питання в інших параметрах, в першу чергу в психологічних. Насправді, найвища народжуваність в бідних країнах, а найнижча - в багатих країнах", - говорить вона.

Як додав провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень М.В. Птухи Павло Шевчук, в Україні багато жінок не хочуть народжувати - хтось зосереджений на навчанні, хтось на кар'єрі.

"Перебудовується суспільство, і в Європі такі ж тенденції, а для Східної Європи характерна низька народжуваність. І навіть якщо жінки і хочуть народити, то роблять це пізніше, і за цей період народжуваність знижується. Часто можна почути, що для відтворення населення потрібно 22 дитини на 10 жінок. Але це показники для стабільного населення ", - пояснив він.

Тоді як в наших умовах, за словами Шевчука, потрібно 30 дітей на 10 жінок, щоб чисельність населення хоча б не скорочувалася. Разом з тим, в найближчі 10 років не варто очікувати зростання народжуваності, адже чисельність жінок репродуктивного віку скоротилася.

Провокації тривають: Тисячі авіарейсів європейських компаній постраждали від перешкод GPS з боку Росії

середа, 24 квітень 2024, 6:30

Тисячі рейсів авіакомпаній до країн Балтії з Великої Британії постраждали через перешкоди супутниковій навігації з боку Росії, передають Патріоти України з посиланням на The Telegraph. Зачеплені рейси за вісім місяців до кінця березня включали 2309 рей...

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...