Дива Всесвіту: Телескоп Hubble знайшов планету, яка випаровується

Далеку екзопланету, яка повільно приймає форму м’яча для американського футболу відкрила міжнародна команда астрономів.

Міжнародна команда астрономів виявила далеку екзопланету, яка повільно приймає форму м’яча для американського футболу.

Це відбувається через дуже сильне гравітаційне тяжіння зірки-господаря, пише Science Alert, передають Патріоти України

"Ця планета є прототипом для ультра-гарячих юпітерів. Ці планети так сильно опромінюються зірками, що вони майже як самі зірки", – сказав Дрейк Демінг, професор астрономії в Університеті штату Меріленда і співавтор відкриття нової планети.



Надзвичайно гаряча планета, названа WASP-121b, була виявлена в зоряній системі на відстані 90 світлових років в 2015 році за допомогою космічного телескопа Hubble від NASA. Але нове дослідження змінило уявлення про цю планету.

"Планета випаровується своєї головною зіркою до такої міри, що ми бачимо, як атоми металу залишають верхню атмосферу, де вони можуть взаємодіяти з магнітним полем планети. Це дає можливість спостерігати і розуміти деякі дуже цікаві явища фізики", – сказав Демінг.


Гарячі Юпітери – це клас гігантських газових планет, які обертаються дуже близько до своєї зірки і в результаті нагріваються до величезних температур. Але WASP-121b є особливо екстремальним прикладом з температурою поверхні близько 2500 градусів за Цельсієм.

"Хоча вони рідкісні, вони дійсно виділяються, коли ви їх знайшли", – додав Демінг.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...