Дивний ритуал? У Швеції виявили загадкову похоронну камеру з рештками людей без черепів

Дослідники з Ґетеборзького університету у Швеції та Кільського університету в Німеччині виявили поблизу шведського села Тіарп у муніципалітеті Тідахольм стародавню кам'яну похоронну камеру –-дольмен. Вчені з'ясували, що в ній поховано останки щонайменше 12 людей. Найнесподіванішим виявилося те, що в дольмені не було жодного черепа похованих людей. Про дивну знахідку повідомив портал Sciencealert, передають Патріоти України.

Поки що експерти не можуть пояснити, куди поділися всі черепи та чому їх забрали – якщо, звичайно, люди були поховані з головами. Серед версій, які висувають вчені, – крадіжка чи якийсь ритуал, пов'язаний із культом смерті. При цьому на останках немає жодних ознак того, що поховані зазнавали насильства за життя.

За словами археолога Ґетеборзького університету Карла-Йорана Шегрена, поховання датується періодом раннього неоліту, близько 3500 рік до н.е.

"Черепа і великі кістки відсутні, і, можливо, вони були витягнуті з могили, - пояснює він. - Ми поки не знаємо, чи це пов'язано з похоронними ритуалами, чи за цим стоїть щось ще".

Вчені зазначають, що при цьому в дольмені було виявлено багато дрібних кісток. Окрім останків людей також вдалося ідентифікувати кістки гризунів, жаб, свиней, овець чи кіз.

Шегрен зазначає, що знахідка сильно відрізняється від тих, які вчені зазвичай виявляють у могилах-мегалітах. "Зазвичай відсутні кістки - це дрібніші кістки ніг і рук", - пояснює він.

Наразі вчені працюють над тим, щоб дізнатися більше про розкопані останки. Імовірно, поховані належали до спільноти фермерів. Попередні результати показують, що ДНК у кістках добре збереглася. Таким чином є можливість уточнити сімейні стосунки між похованими в могилі людьми. Це може полегшити розуміння обставин поховання.

Дольмени – стародавні похоронні та культові споруди. Вони належать до категорії мегалітів – споруд, складених із великих каменів. В основному дольмени виявляють на Кавказі, на територіях Західної, Північної та Південної Європи, а також у Кореї, Індії та Північній Африці.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...