"Диво, що цей виробник взагалі зайшов у COVAX": Імунолог розповів, кому в Україні дістанеться вакцина Pfizer

Вакциною Pfizer&BioNTech від коронавірусу в Україні будуть прищеплювати постояльців і персонал будинків інтернатного типу. Про це повідомив в інтерв'ю виданню "Гордон" імунолог, член національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій, передають Патріоти України.

Експерт повідомив, що вакцини, які надходять за програмою COVAX, продаватися не будуть. "Хочеться, щоб вакцинальна кампанія у нас проходила так само швидко, але Україна – не Ізраїль і США. У них інші стартові позиції і набагато вище прихильність вакцинації серед медпрацівників. А це кращий приклад: якщо особистий лікар прищепився, то і пацієнти швидше погодяться", – зазначив він.

Імунолог зазначив, що в Україні зараз панує недовіра до вакцин, а це дуже погано. "Можливо, якби першою привезли вакцину Pfizer&BioNTech, а не AstraZeneca, то довіри було б більше. Проте в цілому ми б побачили стільки ж відмов. Це наша біда, ми з цим живемо. Тому завдання – забезпечити вакцинами тих, хто хоче щепитися. Очікувалося, що на першому етапі погодяться близько 30% представників цільових груп. Ми планували охопити 370 тис. осіб, а прищепили 120 тис. – це і є ті 30%", – пояснив Лапій.

Експерт повідомив, що вакцини від Pfizer&BioNTech, постачання якої очікуються у квітні, будуть використовувати для імунізації людей, які проживають у будинках-інтернатах. "Диво, що цей виробник взагалі зайшов в механізм COVAX і Україна потрапила в першу хвилю поставок. Він тільки в середині січня вирішив надати 40 млн доз вакцин на 2021 рік. Україна подала заявку на 117 тис. доз на 58 тис. осіб – це когорта медпрацівників, які працюють у COVID-госпіталях. З точки зору організації процесу зручно одним продуктом вакцинувати одну цільову групу, щоб уникнути технічних помилок", – розповів він.

Житель Тернополя намагався відправити за кордон посилки з унікальними древніми скам'янілостями, але втрутилася митниця (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 22:44

Тернополянин спакував три посилки із десятьма древніми каменями із відбитками істот, що належать до унікальних палеонтологічних зразків. Про це йдеться у повідомленні Київської митниці, передають Патріоти України. Цінні артефакти мали прямувати до США,...

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...