Дивом врятований скарб: У Львові виставлять на показ бойову сокиру знатного воїна Київської Русі з інкрустацією гербу Володимира Хрестителя (фотофакти)

Нажаль, ми навряд зможемо довідатись місце знахідки дорогоцінної зброї, що дуже важливо для археологів. Оскільки її віднайшли чорні археологи, котрі і виставили артефакт на аукціон

Фото: Музей історії України

До Львова привезли унікальну археологічну знахідку – сокиру з доробку кращих майстрів Русі-України, оздоблену сріблом, /з інкрустацією у вигляді тризуба.

У Національному музеї історії України вважають, що з експонат можна віднести до періоду княжіння Володимира Святославича. До 30 травня її можна буде оглянути на тимчасовій виставці в місцевому Історико-краєзнавчому музеї, – повідомляє пресслужба установи.

Давню зброю русичів врятував від так званих «чорних археологів» львів’янин Тарас Хмеловський, який викупив сокиру на аукціоні за 10 тисяч доларів та передав музею. Знахідка потрапила на «чорний ринок» старожитностей і була загроза того, що зловмисники вивезли б її закордон.

«Форма цього екземпляру місцева (давньоукраїнська,- ПУ), аналоги її відомі та датуються часовим періодом Х-ХІІІ століття. Кілька таких екземплярів відомо з теренів Швеції та Русі. Проте мотив орнаменту рідкісний, якщо не сказати – унікальний. За окремими елементами, з яких складається орнамент, його можна датувати від кінця Х до початку ХІ ст. Цьому відповідає й інкрустація тризубом, іконографія якого датується періодом княжіння Володимира Святославича», – каде Федір Андрощук, директор Національного музею історії України, де і зберігається сокира.

Варто зазначити, що тризуб був особистим гербом великого князя київського Володимира Великого: і його батько, і нащадки Хрестителя мали інші особисті герби. Саме ця підстава дає змогу звузити термін виготовлення вишуканої зброї до періоду правління батька Ярослава Мудрого. Цілком вірогідно, що ексклюзивну зброю тримав в руках уславлений воїнською звитягою сам володар тризубу.

Експонат привезли до Львова і презентували в місцевому музеї 25 червня. Його можна буде оглянути в Історико-краєзнавчому музеї у Винниках до 30 липня.

"Я не говорила про це голосно": Повалій зізналася, що навіть живучи в Києві підтримувала все що робить Путін в Україні та назвала криваву агресію "порятунком" для себе

п’ятниця, 5 липень 2024, 0:33

В ефірі одного з білоруських каналів Повалій зізналася, що вже 10 років яра фанатка путінського режиму. Співачка заявила, що вона тільки те й робила, що чекала, коли окупанти нападуть на Україну. При цьому готувалася Таїсія до цього, живучи в Києві. ....

10 років поневірянь: У Києві відкрилася виставка скіфського золота, врятованого від російських загарбників (відео)

п’ятниця, 5 липень 2024, 0:10

Перша леді України Олена Зеленська в четвер 4 липня, відкрила у Києві виставку Скарби Криму. Повернення. В експозиції - колекція скіфського золота, за повернення якої Україна боролася майже 10 років, повідомляє пресслужба президента України. . "Наша б...