Е-кабінет військовозобов’язаного в Україні: Як його зареєструвати та чи замінить він похід до ТЦК

У суботу, 18 травня, в Україні почав почати працювати електронний кабінет військовозобов’язаного. Він є одним із нововведень, прописаних у нещодавно прийнятому законі про мобілізацію. Юрист компанії MORIS Ростислав Соботник розповів УП, як працюватиме е-кабінет та чи зможе він замінити похід до ТЦК.

«Електронний кабінет — це персональний кабінет, за допомогою якого призовники, військовозобов'язані та резервісти в електронному вигляді можуть подати до ТЦК відомості про себе. Також він дає можливість перевірити наявність ваших персональних даних у реєстрі „Оберіг“ — раніше це можливо було зробити лише через особисте звернення в територіальні центри комплектування», — зазначив Ростислав Соботник.

Як зареєструвати е-кабінет?

Е-кабінет представлений у вигляді застосунку під назвою «Резерв+» від Міністерства оборони, який можна завантажити в App Store або Google Play.

Щоб оновити персональні дані, необхідно авторизуватися через BankID або Дія. Підпис і заповнити необхідні поля — адресу проживання, номер телефона та електронну пошту.

Е-кабінет — це не те ж саме, що й електронна база призовників, військовозобов'язаних та резервістів «Оберіг». Остання наповнюється автоматично й містить дані з різних державних реєстрів — Державної податкової служби, Державної реєстрації актів цивільного стану, Державної судової адміністрації, Державної прикордонної служби, Міністерства освіти та науки, Державної міграційної служби тощо.

Водночас е-кабінет — це окремий вебсервіс, в який підтягуватимуться дані з «Оберегу». За словами Ростислава Соботника, передбачається, що крім номера телефону, електронної пошти та адресу проживання, в е-кабінеті зберігатимуться такі дані:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • дата й місце народження;
  • місце проживання;
  • сімейний стан;
  • відомості про членів сім’ї (за згодою);
  • серії та номери внутрішнього й закордонного паспортів;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • громадянство;
  • освіта;
  • місце роботи;
  • наявність чи відсутність судимості;
  • право на відстрочку;
  • реквізити посвідчення водія та інші дані.

Чи замінить е-кабінет похід до ТЦК?

Е-кабінет не здатний повністю замінити похід до ТЦК. «Реєстрація в електронному кабінеті спрямована на оновлення даних та не звільняє від обов’язку проходити ВЛК», — наголошує Ростислав Соботник.

Якщо працівникам ТЦК треба буде уточнити іншу інформацію, окрім наданої через е-кабінет, вони можуть зв’язатися з людиною за номером телефону або вручивши повістку. База даних «Оберіг» наразі не підтягує інформацію з Міністерства охорони здоров'я, тому відомостей про стан здоров’я в е-кабінеті також не буде — як і дистанційного проходження ВЛК.

Е-кабінетом для оновлення даних можна також скористатися за кордоном. Військовозобов’язаним громадянам України, які перебувають в інших країнах, не надаватимуть консульські послуги, якщо вони не матимуть військово-облікових документів та не оновлять свої військово-облікові дані.

Чи обов’язково реєструвати е-кабінет?

Реєстрація електронного кабінету є добровільною. Якщо людина не планує реєструвати е-кабінет, вона може оновити персональні дані альтернативними способами — через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) або ТЦК.

Чи будуть в е-кабінеті повістки?

В новому законі про мобілізацію не передбачене розсилання електронних повісток. Отже, немає норми про те, що їх надсилатимуть через е-кабінет.

«Водночас Закон № 3549-IX „Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану“ не передбачає і НЕ ВИКЛЮЧАЄ можливості направлення електронних повісток через електронний кабінет», — зауважує юрист.

Відстрочка по догляду: Що зміниться від 1 липня в Україні і які нюанси варто знати

понеділок, 1 липень 2024, 8:58

ТСН.ua розбирався, які категорії чоловіків отримають відстрочку від мобілізації від 1 липня, а хто втратить таке право, передають Патріоти України. В Україні зазнали змін правила щодо мобілізації. Зокрема, це стосується і відстрочки від призову на вій...

Були знайомі з дитинства: Подружжя із Нідерландів зробило подвійну евтаназію - і померло в один день

понеділок, 1 липень 2024, 8:05

Подружжя із Нідерландів, яке прожило разом майже 50 років, добровільно завершило своє життя через подвійний акт евтаназії, передають Патріоти України. У Нідерландах такий спосіб смерті є легальним. Це можливо, якщо людина добровільно про неї просить, а...