"Ефект вибуху бомби": Медики розповіли, як коронавірус впливає на серце

Британський науковий журналіст Ед Йонг у матеріалі для The Atlantic пише про те, як COVID-19 змінить наше розуміння хвороб загалом, передають Патріоти України.

"Минулого понеділка, коли я подзвонив кардіологу Емі Конторович ближче до полудня, вона попросила вибачення за свій втомлений голос. «Я перебуваю в своїй лабораторії, заражаючи серцеві клітини SARS-CoV-2, починаючи з шостої години ранку», — пояснила вона.

Це може здатися дивним експериментом для вірусу, який поширюється повітрям і насамперед вражає легені і дихальні шляхи. Але SARS-CoV-2, новий коронавірус, що стоїть за пандемією COVID-19, також може завдати шкоди серцю. Це було ясно ще в перші місяці пандемії, коли деяких пацієнти з COVID-19 госпіталізували з респіраторними проблемами, а вмирали вони від серцевої недостатності. «Кардіологи ще з березня над цим розмірковують, — сказала Конторович. — Дані надходять».

Розтини виявили сліди генетичного матеріалу коронавірусу в серці та справжні вірусні частки в клітинах серцевого м’яза. Експерименти показали, що SARS-CoV-2 може руйнувати вирощені в лабораторії версії цих клітин. Кілька досліджень показали, що приблизно від 10% до 30% госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 мали високий рівень тропоніну — білка, що потрапляє в кров у разі ушкодження клітин серцевого м’яза. У таких пацієнтів більше шансів померти, ніж у тих, у кого немає ознак ушкодження серця.

Це тривожна інформація для людей з тяжкими симптомами, але зовсім недавно кілька досліджень показали, що COVID-19 може викликати запалення серця або міокардит навіть у людей, у яких виявлялися легкі симптоми або видужалих. Міокардит часто викликається вірусами і в багатьох випадках проходить самостійно. Але він може прогресувати до серйозніших проблем з серцем і є однією з основних причин раптової смерті у молодих людей. Ці дослідження сприяли прийняттю рішень двома футбольними асоціаціями коледжів — Big Ten і Pac-12 — про скасування осіннього сезону. (…)

З погляду вірусу, серце — і легка, і жахлива ціль. До нього легко дістатися і вторгнутися, тому що воно збирає кров з усього тіла і, на відміну від мозку, не має захисного бар'єру. Але зараження серця також ризикує вбити господаря, не викликаючи симптомів, які дозволять вірусу легко поширюватися — через кашель, чхання, діарею або блювоту. З цієї причини вірусів, які вражають тільки серце, «не існує», — каже Ефраїн Рівера-Серрано, вірусолог з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл.

Але вірус не обов’язково має опинитися в серці, щоб створити хаос. Він може викликати непрямі ушкодження, вражаючи легені і ставлячи серце в умови кисневого голодування, або викликаючи запальну імунну відповідь, яка впливає на все тіло. (…) «Сказати, що вірус є серцевим, судинним або респіраторним, — це дуже спрощує справу», — каже Пол Чекчіа, кардіолог з Техаської дитячої лікарні. «Кожен раз, коли патоген вторгається в організм, реагує все тіло». SARS-CoV-2 не виняток. Реакція імунної системи на цей коронавірус може бути повільною, але потім тривалою і важкою. Ці імунні надреакціі аналогічні тим, які викликаються іншими респіраторними вірусами, як-от грип, але більшою мірою. Серце потенційно могло потрапити під цей сильніший перехресний вогонь.

Але як часто це трапляється? У перші місяці пандемії здавалося очевидним, що ризик уражень серця «прямо пропорційний тяжкості захворювання», — каже Ніл Чокші, спортивний кардіолог з Університету Пенсильванії. Але в липні група під керівництвом Валентини Пунтманн з Університетської клініки Франкфурта в Німеччині ускладнила цю картину. Дослідники показали, що у 78% людей, які видужали від COVID-19 (включно з багатьма, які ніколи не були госпіталізовані), все ще спостерігалися серцеві аномалії, які можна було виявити на МРТ через два місяці. Близько 60%, як і раніше, мали ознаки міокардиту.

Дослідження мало ефект вибуху бомби. Воно породило хвилю статей про можливість того, що COVID-19 може завдати прихованої і тривалої шкоди серцям людей, які зовні не хворі, і, як повідомляється, вплинуло на рішення про те, чи слід дозволяти спортсменам коледжу брати участь у змаганнях. Ці інтенсивні дискусії викликали різку критику. Інші вчені розкритикували дослідження за кілька помилок, зокрема за відсутні дані, які були представлені помилково або проаналізовані за допомогою неправильних статистичних тестів. Команда з Франкфурта виправила свою статтю і заявляє, що основні висновки залишаються в силі.

«Я думаю, що з даними все гаразд, — каже Тіффані Чен з медичного центру в Пенсильванії, яка спеціалізується на візуалізації серця і не брала участі в дослідженні. — Це були відносно здорові, легкі випадки COVID-19, і у них було багато аномалій. Це тривожить». Але клінічне значення цих результатів — те, що вони значать для пацієнтів з COVID-19, симптоми у яких майже зникли, але результати МРТ показують відхилення від норми, — ще не вивчені", — каже вона.

Вірусний міокардит — не завжди проблема. Цілком можливо, що в якийсь момент життя у вас був цей стан, але ви навіть не помітили його. Деякі люди видужують, але у них залишаються стійкі рубці, які послаблюють їх серце і збільшують ризик проблем на довгі роки. В інших випадках запалення швидко погіршується, що призводить до порушення серцевого ритму, серцевої недостатності або навіть смерті (…).

Лікарі зазвичай бачать випадки вірусного міокардиту лише тоді, коли важкі симптоми вимагають проведення МРТ та інших діагностичних тестів. «Ми не робимо МРТ всім хворим на грип, тому ми не знаємо, у скількох з них є запалення, і які їхні віддалені наслідки», — каже Марта Гулаті, завідувачка кардіології в Університеті Аризони. Наприклад, у двох невеликих експериментальних дослідженнях Чекчіа виявив ознаки ураження серця у 40 і 55 відсотків дітей, госпіталізованих з RSV — поширеним респіраторним вірусом. «Під час виписки вони здавалися абсолютно нормальними», — каже він. «Але ми не могли отримати фінансування, щоб діагностувати їх через місяці або роки».

Без цієї інформації важко зрозуміти, що робити з дослідженням COVID-19 у Франкфурті або іншими подібними. Так, у деяких пацієнтів є міокардит, але що це означає? Як ці цифри співвідносяться з іншими респіраторними вірусами? Одужають пацієнти з COVID-19 з міокардитом повністю або у деяких виникнуть довгострокові проблеми? Цей вірус робить щось дивне, або дослідники просто вивчають його інтенсивніше, ніж інші вірусні інфекції? Поки що складно сказати.

Занепокоєння викликає те, що COVID-19 робить все, що робить у великих масштабах. Первісна епідемія атипової пневмонії 2003 року заразила тільки 8000 людей, убила трохи менше ніж 800 і закінчилася через три місяці; її вплив на серце було «втрачено в історичному кошику наукової літератури», — каже Чекчіа. SARS-CoV-2, навпаки, заразив не менше 31 мільйона людей і вбив не менше ніж 960 000. Його вплив у тисячі разів очевидніший, ніж у попередника. Навіть якщо це захворювання не гірше за будь-яке інше вірусне захворювання, зважаючи на його масштаби, крихітний ризик серйозних довгострокових проблем все одно покаже велику кількість людей з проблемами з серцем.Обнадіює те, що «не було очевидного припливу пацієнтів, що надходять до лікарні з міокардитом неясної етимології, незважаючи на величезну кількість хворих COVID-19», — каже Венкатеш Мурті, кардіолог з Мічиганського університету.

Проте, він та інші говорять, що важливі довгострокові дослідження. «Ми ще на ранньому етапі», — каже Чен. «Я не думаю, що є певний момент часу, коли ми маємо побачити серцеву недостатність, тому ми повинні спостерігати за цими пацієнтами протягом кількох місяців або років». (…)

У недавньому дослідженні група дослідників з Університету штату Огайо просканувала серця 26 спортсменів коледжу, які мали позитивний результат на COVID-19 і у яких були легкі симптоми або їх відсутність. У чотирьох з них — 15% — були ознаки міокардиту. Але дослідження в Огайо не розглядало контрольну групу подібних спортсменів, у яких не було COVID-19, і навіть у здорових спортсменів відбуваються зміни в серці під час тренувань, зокрема і схожі на ті, які «ви можете побачити в разі інфекцій або рубцювання», — каже Гулаті, кардіолог з Університету Аризони.

Якщо у спортсменів спостерігається клінічний міокардит, тобто з очевидними ознаками серцевих проблем, їх виводять з гри як мінімум на три місяці, щоб дозволити інфекції піти і дати серцю шанс прийти в норму. Тепер виникає питання: що робити з людьми, у яких після COVID-19 спостерігається субклінічний міокардит, який протікає безсимптомно і може бути виявлений тільки на медичному сканері? Американський коледж кардіології опублікував настанови, в яких усім спортсменам з позитивним результатом тесту на COVID-19 рекомендується відпочивати не менше ніж два тижні, навіть якщо у них немає ніяких симптомів.

Коли мільйони людей заражаються, виникає оманливе відчуття, що розглянута хвороба дивніша, ніж більшість інших, і перевернула все сторч головою. COVID-19 відрізняється тільки тим, що всі стикаються з ним вперше. За лічені місяці світ перейшов від повного незнання до деталізації. Вірус вражає серце. Також мозок. Дивні симптоми. Мультисистемний запальний синдром у дітей. Випадки повторного зараження. Деякі з цих явищ будуть характерні для SARS-CoV-2. Інші також з’являться, якщо який-небудь новий вірус заразить протягом кількох місяців мільйони.

Це не для того, щоб применшити серйозність пандемії. Деякі твердження про вплив COVID-19 на серце можуть бути перебільшені, але це не означає, що вірус нешкідливий. І навпаки, твердження про те, що COVID-19 еквівалентний грипу, явно хибні. Реальність лежить між цією помилковою дихотомією і все ще похмура, про що свідчить велика кількість інфікувань, смертей і хронічних захворювань. «Важко знайти баланс», — каже Рівера-Серрано. «Це не апокаліптичний зомбівірус, який так відрізняється від всього іншого і може раптово зробити все це з тілом. Але також не потрібно недооцінювати те, що відбувається». (…) Дійсно, виявивши недооцінені аспекти вірусних інфекцій, COVID-19 може допомогти змінити наше розуміння хвороб взагалі".

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно