Екологи б'ють на сполох: У Росії заявили про радіоактивне забруднення річки (відео)

Хоча радіаційний фон на поверхні води на цих ділянках порівняно невеликий, він може свідчити про значне забруднення грунту.

У річці Ольхівці, що знаходиться в п'яти кілометрах від Білоярської атомної електростанції (БАЕС) в Свердловській області Росії, є ділянки радіоактивного забруднення. Про це Znak.com заявив інженер-фізик, експерт програми "Безпека радіоактивних відходів" Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський, передають Патріоти України.

За його словами, хоча радіаційний фон на поверхні води на цих ділянках порівняно невеликий, він може свідчити про значне забруднення грунту, тому місцевість біля річки потрібно терміново захистити, досліджувати і рекультивувати.

Ожаровський провів "громадську експертизу" річки Ольхівки 2 серпня 2020 року. Він пройшов уздовж Ольховки близько кілометра, на трьох ділянках загальною протяжністю приблизно 200 метрів він зробив як мінімум 17 замірів рівня гамма-випромінювання за допомогою дозиметра AtomFast.

За даними приладу, річка в цілому випромінює порядку 0,4-0,5 мікрозіверта на годину, що трохи вище природного фону в 0,22-0,23 мікрозіверта на годину. На кількох територіях - на галявинах, де застоюється вода і все, що вона принесла, - Ожаровський знайшов зони з випромінюванням в 0,7-1 мікрозіверта на годину.

Доза в 1 мікрозіверт на годину здається значною, якщо порівнювати її з радіаційним фоном в іншій частині міста Зарічний, де знаходиться БАЕС. Там на кінець липня зафіксували значення від 0,05 до 0,11 мікрозівертів на годину. Якщо ж порівнювати з іншими джерелами випромінювання, наприклад з рентгеном, то фон річки здається малим. При флюорографії людина в середньому отримує дозу в 40 мікрозівертів на годину.

За словами Ожаровського, випромінювання в 1 мікрозіверт на годину не є фатальним для тих, хто, наприклад, буде кілька хвилин стояти по пояс у воді. "Важливо не те, що тут потужність гамма-випромінювання на поверхні велика. Тут ніхто не живе, ніхто не ходить. Але річка тече далі, впадає в річку Пишму, і люди можуть використовувати цю воду з радіонуклідами для поливу городів, якщо не для пиття. Так радіонукліди можуть потрапляти всередину людини, накопичуватися. А внутрішнє опромінення небезпечніше, ніж зовнішнє", - пояснив він.

При цьому Ожаровський додав, що в дійсності випромінювання може бути більше, так як фонують, судячи з усього, частки в мулистих відкладеннях. Вода ж добре екранує гамма-випромінювання. "Особливу небезпеку становить повінь - адже ділянки води і грунту рухаються, можуть рознести все. У будь-якому випадку річка не знаходиться на території БАЕС, сам факт знаходження ділянок забруднення на ній незаконний. Це неподобство, що річка забруднена", - додав він.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...