Ексміністр культури Нищук висловився про мобілізацію акторів

Колишній міністр культури та голова Шевченківського комітету Євген Нищук, який у квітні 2024 року став гендиректором театру імені Франка, в інтерв'ю Олексію Суханову розповів, що деякі актори театру можуть отримати бронь від мобілізації, передають Патріоти України.

«Мобілізації підлягають усі. І справді, тут немає якихось винятків. Це стосується всіх. І якась частина з перших днів свідомо пішла на фронт, а хтось продовжував волонтерити, і працювати власне на культурній ділянці. Але разом з тим, якщо ми говоримо, ну скажімо так про конкретну доцільність щодо того чи іншого процесу, то тут мають бути хоча б спроби створити певний баланс. Театр — це велике підприємство, 600 осіб. У нас є 19 хлопців, які пішли воювати й не опиралися, не шукали якихось причин. Є якась частина, звісно, які через здоров’я не можуть бути мобілізовані, а є якась частина за квотою. Оскільки театр, як і багато інших підприємств, входить також у певну систему бронювання, це 50%. Ми надаємо можливість забронювати особливо тих, хто у виробничому і творчому процесі. Не обов’язково тільки актори, це загалом. Це люди, без яких дійсно, цей якісний процес буде дуже важким. Фахівця не знайдеш», — говорить Нищук.

Громадський діяч також додав, що деякі актори більш корисні в тилу, ніж на фронті. «Я, як генеральний директор, буду відповідно до цієї квоти звертатися до військкомату. Так, я кажу це відверто. І це не якесь приховування, це доцільність. Тому що цей актор чи декілька акторів створюють морально-психологічний клімат у тилу. На цих акторів хочуть прийти, і ми можемо таким чином презентувати себе не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Актори залучені у вистави, які збирають великі кошти. І повірте, бо я знаю конкретно від бійців, що це принесе набагато більше користі».

Втік зі служби, ще й вихвалявся цим: ДБР затримало дезертира з Франківщини

четвер, 9 травень 2024, 17:28

Правоохоронці затримали військовослужбовця, який вихвалявся, що не повернеться на службу та підбурював до втечі інших військових.Про це повідомили у Державному бюро розслідувань, передає "Еспресо.Захід". Фігурант проходив службу в одній з військових ча...

Влаштували провокацію: Хакери зламали супутниковий ефір низки українських каналів і запустили показ параду в Москві

четвер, 9 травень 2024, 16:45

Росіяни зламали супутниковий ефір каналів груп StarLight Media та «Інтер» і запустили трансляцію параду в Москві на Красній площі. Про це свідчать відео, які почали з’являтися в телеграм-каналах. . Цю ж інформацію підтвердили «Детектору медіа» і в Нац...