Зруйнувало все життя: Експерти дізналися, через яке психічне захворювання Ван Гог міг відрізати собі вухо

Нове дослідження психічних захворювань Вінсента Ван Гога показало, що знаменитий художник, ймовірно, страждав від марення, викликаного алкогольною абстиненцією. Експерти прийшли до такого висновку, вивчивши 902 листи нідерландського живописця, а також медичні записи його лікарів, передають Патріоти України.

У віці 37 років Ван Гог наклав на себе руки після декількох років боротьби з психічним захворюванням. Його хвороби так і залишилися невиявленим, але вважається, що він страждав від біполярного і прикордонного розладу особистості. У 1888 році Ван Гог відрізав собі вухо бритвою і потрапив до лікарні. Вчені з Університетського медичного центру Гронінгена в Нідерландах зробили висновок, що перед цим він міг перенести два психотичні епізоди, викликані алкогольним абстинентним синдромом.

Дослідники виключили популярні теорії про те, що Ван Гог страждав від шизофренії і рідкісної порфірії, що вразила його ЦНС. Однак теорія про те, що у художника могла бути епілепсія, здається їм правдоподібною. Вчені припустили, що замаскована фокальна епілепсія, спровокована алкоголізмом і поганим сном, могла викликати у голландського майстра тривогу, марення і галюцинації.

"Ми думаємо, що можемо виключити деякі раніше запропоновані діагнози, і ми більш-менш упевнені в декількох захворюваннях, якими він страждав. Але ми ніколи не дізнаємося напевно, - розповів професор психіатрії Віллем Нолен, який очолив дослідження. - І хоча листи Ван Гога містять багато інформації, ми повинні пам'ятати, що він писав їх не своїм лікарям, а своєму братові Тео та іншим членам сім'ї, щоб проінформувати їх і заспокоїти. Він міг применшити або навіть прикрасити деякі речі".

Нові зарплати для військових в Україні: Хто отримуватиме 190 тисяч

понеділок, 29 квітень 2024, 6:22

Кабінет міністрів з 1 квітня ухвалив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця. Це не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова винагорода для тих, хто перебуває на передовій,...

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...