Експорт українського морозива побив усі рекорди - от хто купує найбільше

Українське морозиво завойовує все більше прихильників по всьому світу, про що свідчать ріст масштабів експорту цього продукту. Зокрема у 2023 році обсяги продажу десерту за кордон сягнули рекорду, а найбільше українського морозива вивезли у Молдову та різноманітні країни Європейського Союзу (ЄС).

Згідно з даними Української асоціації аграрного експорту (УААЕ), 2023 року українські виробники продали на зовнішніх ринках майже 10 тис. тонн морозива, що на 44% більше, ніж у попередньому році. При цьому їхній загальний дохід збільшився на 67% і перевищив $32 млн. Обидва показники стали максимальними за увесь час незалежності України.

У січні-березні Україна експортувала 2 тис. тонн морозива, що майже на чверть вище торішнього. Прибуток за перший квартал 2024 року склав $7 млн.

Де ласують українським морозивом?

До низки країн, де найбільше закупили українського морозива, належать:

  • Молдова (2301 т);
  • Німеччина (1909 т);
  • Польща (1873 т);
  • Ізраїль (963 т);
  • Литва (509 т);
  • Чехія (425 т).

Загалом найбільше морозива було продано у ЄС – прибуток, отриманий з цього напрямку експорту сягнув $19 млн (60% від загального показника). Але географію збуту замороженого десерту доволі диверсифікована – його також експортують до Іраку, США, Китаю, ОАЕ, Кот-д’Івуару, Гамбії, Канади та інших країн. Це посилює позиції України на світовому ринку морозива.

У першому кварталі 2024 року більшість доходів (близько 60 %) спеціалізовані експортери також отримали з Німеччини, Польщі та Молдови.

"Українська асоціація аграрного експорту констатує, що разом з позитивною динамікою експорту нашого морозива та розвинутою географією закордонних продажів, варто надалі розвивати його потенціал, розглядаючи, зокрема, традиційні країни-імпортери, серед яких Саудівська Аравія, Філіппіни, Малайзія, Сінгапур. Цей продукт має виражену сезонність пікового виробництва і споживання, але оптимальне охоплення покупців в різних регіонах планети допоможе вирівняти періодичність валютних надходжень", – зазначили у УААЕ.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...