Екстремальна погода в майбутньому може стати нормою: Вчені шокували досліедженням

Нове дослідження науковців виявило, що збільшення середньої температури на Землі на 3,7 градуса Цельсія, призведе до того, що кліматичні явища Ель-Ніньо, які часом призводять до природних катаклізмів, у понад 90% випадків будуть екстремальними. Про це повідомляє видання Live Science, передають Патріоти України.

Під час сильних Ель-Ніньйо західне узбережжя Південної Америки опиняється під потоками сильних дощів, які призводять до повеней та зсувів. Водночас західні частини Тихого океану, зокрема Індонезія та Австралія, переживають періоди посухи.

Ель-Ніньйо 1997-98 років спричинило 23 тисячі смертей і завдало збитків на мільярди доларів через шторми, посухи, повені та спалахи захворювань, викликані цими катаклізмами.

"Якщо ми опинимося в стані, в якому майже кожне Ель-Ніньо є екстремальним, це матиме величезні соціально-економічні наслідки в Тихоокеанському регіоні", - заявив провідний автор дослідження Тобіас Байр.

Згідно з моделлю клімату, з якою працювали науковці, в теперішніх умовах спостерігається вісім або дев'ять екстремальних явищ Ель-Ніньо упродовж століття. Але при потеплінні на 3,7 градуса Цельсія це число зросте до 26. Водночас 90,4% Ель-Ніньо будуть екстремальними за сьогоднішніми мірками.

Згідно з доповіддю ООН за 2023 рік, до 2100 року температура на Землі може перевищити показники доіндустріального рівня на 2,9 градуса за Цельсієм, якщо нинішні рівні викидів парникових газів не скоротяться.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...