Енергоефективність, або Як українці економлять на опаленні

У приватних будинках встановлюють нові вікна, а постачальники центрального опалення модернізуються.

Жителі кожної десятої квартири в Україні не платять за "комуналку". В середньому борг по оплаті послуг ЖКГ на одне домогосподарство становить 3700 гривень. В цілому українці заборгували комунальникам 77 млрд гривень, 22 з яких - борг за опалення і гарячу воду, шість - за електроенергію, чотири - за утримання будинків. Але найбільше недоплачують газовикам - 33 млрд гривень, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Власне, цей опалювальний сезон був найдорожчим в історії країни, адже ціни на газ відчутно зросли. Тому українці все активніше впроваджують енергоефективні технології.

Пенсіонер Армен Абрамян з Харкова володіє будинком площею 70 "квадратів". Опалення в ньому включає помірно, температура в кімнатах не перевищує 20 градусів. Але навіть з субсидією виходить дорого, тому в минулому році господар встановив металопластикові вікна. "Якщо так подивитися, відсотків на 15-20 мені допомогло. Я ось плачу 3950 гривень, це без субсидії. Ну там же монетизація, 2050 гривень у мене субсидія. Виходить грубо кажучи - трохи більше півтори тисячі", - підраховує чоловік.

А ось пенсіонер Анатолій Тимошенко і вікна поставив, і сам будинок утеплив. Але платіжки все одно були високими. Тому він відмовився від газу і в наступну зиму буде топити дровами. "У місяць йде десь півтори тисячі - до 2 тисяч дровами. А якщо газом, то і в п'ять не влізеш", - міркує пенсіонер.

У сільському ліцеї в Рівненській області теж встановили два твердопаливних котла. Тепер на обігрів класів в морозний місяць витрачають 50 тисяч гривень - удвічі менше, ніж при опаленні газом. І вже готуються до наступного опалювального сезону - готують сховище для дров. "В цілому за місяць спалюємо 50 кубів дров. Котли сучасні, можемо регулювати температуру", - розповідає директор ліцею Роман Шевчук.
А в Запоріжжі в триповерховому будинку, де живе Надія Іванова, - центральне опалення. Воно працює добре - через духоту відкривають вікна. Єдине, що засмучує мешканців - високі тарифи. За двокімнатну квартиру доводиться платити півтори тисячі гривень на місяць.
Цієї зими запорізькі теплопостачальники знизили споживання газу на 10% - завдяки енергоефективним заходам. "Була проведена наладка теплових мереж і в цьому сезоні ми зменшили кількість споживання газу і випуску тепла в порівнянні з минулим опалювальним сезоном", - розповідає начальник відділу збуту запорізького концерну "Міські теплові мережі" Світлана Сулима.
Завдяки цьому, в місті встановлено чи не найнижча ціна опалення в усій Україні. За квадратний метр запорожці платять 34,56 грн, тоді як кияни, наприклад, на чотири гривні більше.
У столиці опалювальний сезон офіційно завершується 6 квітня. Чиновники визнають: проходження зими було нелегким. "Було досить багато пошкоджень. Більше 6 тис. Пошкоджень ліквідувало підприємство" Київтеплоенерго "за цей опалювальний сезон", - розповідає заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.
Вже через тиждень столична влада почне підготовку до нового опалювального сезону. На модернізацію мереж при цьому планують витратити півмільярда гривень.
Фахівці нагадують, що на підготовку до наступної зими є 6 місяців. За цей час можна встигнути провести енергоаудит будівель і розробити план енергоефективних заходів, залучити фінансування для модернізації будівель через програми "теплі кредити", міські гранти "70/30", фінансування від Фонду енергоефективності або інвестиції енергосервісної компанії.

"Можна встигнути утеплити стіни будівлі, горище, дах, цоколь, замінити вікна на енергозберігаючі, модернізувати систему опалення. Навіть без істотної модернізації можна привести з невеликими зусиллями і витратами свій будинок в порядок: встановити автодовідчик на двері в під'їзді, а краще встановити тамбур, перевірити цілісність вікон в під'їзді, виконати промивку системи опалення, прибрати засмічення в системі вентиляції, перевірити і усунути протікання і свищі в опалювальній системі, перевірити і замінити покриття даху, якщо воно зношене і є тріщини. Такі заходи можна виконати або мешканцям самим, якщо в будинку є ОСББ, або проконтролювати, щоб це виконала керуюча компанія, якій яка отримує оплату за утримання і ремонт будинку і прибудинкової території", - повідомив менеджер з енергоефективності ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин.

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...