Епіфаній назвав причину, чому парафії РПЦ більше не переходять у ПЦУ

Крім політичних, є ще й юридичні аспекти, з якими стикаються громади, які переходять в ПЦУ.

Митрополит Епіфаній. Фото: ВВС.

Через зміну влади і тиск із боку Росії в нашій країні практично повністю зупинився перехід громад РПЦ до Православної церкви України. Про це заявив глава ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв'ю для 1+1, передають Патріоти України.

За його словами, протягом цього року до Єдиної української церкви приєдналося майже 600 громад із боку колишньої колишньої УПЦ МП. Дехто каже, що це мало, а хтось - багато. Але цей процес поступовий. Він такий хвилеподібний. Так, на початку, після визнання і після отримання Томосу, відбулася така хвиля переходів - приблизно 400-500 громад приєдналися одразу. Нині ж, у зв'язку з певними політичними моментами, зі зміною влади, цей процес призупинився, - пояснив священнослужитель.

Епіфаній назвав причину призупинення процесу переходу парафій РПЦ в ПЦУ. Водночас Епіфаній додав, що крім політичних, є ще й юридичні аспекти, з якими стикаються громади, які переходять в ПЦУ.

Тому що з боку Російської православної церкви чиниться тиск. Ми отримали дуже багато судових позовів - сотні, щодо кожного приходу. Подивіться у регіонах, скільки там позовів до суду на скасування реєстрації. У Вінниці бачимо перешкоди з боку Національної поліції, яка втручається безпосередньо в справи ПЦУ. Навіть відбувається суд над реєстратором, який здійснив перереєстрацію цих парафій, - зазначив священнослужитель.

Однак митрополит переконаний, що це ненадовго - згодом буде і друга хвиля цих переходів. Наприклад, у 2020 році очікується визнання з боку інших ще декількох помісних церков. Але водночас підкреслив, що в ПЦУ хочуть, аби все відбувалося у правовому полі, адже переходи повинні бути добровільними, мирними і спокійними.

Інші чекають. Вони повинні дозріти, побачити, що все спокійно й стабільно, і ухвалити відповідне рішення, розуміючи, що вони одразу юридично перереєструються і збережуть те майно, яким володіли до цього часу... Тобто в основі повинна бути любов. Якщо її не буде, то ми не закладемо того хорошого фундаменту, на якому в майбутньому розвиватиметься ПЦУ, - підсумував Епіфаній.

Джерело: ТСН.ua

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...