Еволюціонуй чи помри: Вчені вважають, що ріст людей почне стрімко зменшуватися

Стів Брусатте з Единбурзького університету попереджає, що людина може зменшитись у розмірах у процесі еволюції через те, що їй доведеться адаптуватися до зміни клімату, повідомляє Express, передають Патріоти України.

За словами вченого, вже зараз на планеті відбуваються незворотні зміни через підвищення температури: рівень океану збільшується, зникають види тварин та рослин, ризик розвитку смертельних захворювань у людини збільшується.

Змінитись, щоб вижити

"Але це ще не межа. Ссавці, які мають менший розмір тіла, можуть краще адаптуватися до зміни клімату, як це вже було в минулому. А отже, щоб вижити в нових умовах, людство також може зменшитися в розмірах", — говорить Брусатте.

За словами вченого, зміна розмірів тіла людини під час майбутніх еволюційних процесів схожа на таку ж трансформацію розмірів тіла у стародавніх коней.

Палеоцен-еоценовий термічний максимум та його наслідки

"55 млн років тому на Землі сталася подія, яка відома як палеоцен-еоценовий термічний максимум. Тоді на планеті температура дуже сильно підвищилася. Змінився склад атмосфери й вимерло багато видів тварин. Поки це була наймасштабніша подія глобального потепління. Згідно з даними, отриманим зі скам'янілостей, стародавні коні адаптувалися до нових умов, зменшившись у розмірах. Це звучить моторошно, але зміна тіл людей може бути такою ж, як і у цих тварин", — говорить Брусатте.

Згідно з даними, отриманими зі скам'янілостей, стародавні коні адаптувалися до нових умов, зменшившись у розмірах. Фото ілюстративне

За словами вченого, навіть зараз у тепліших регіонах Землі багато тварин менше, ніж у холодніших. Те саме спостерігається й у людей, які живуть на півночі, й там, де дуже спекотно. Дослідження показують, що жителі арктичних регіонів у середньому трохи більші за людей, які живуть у нижчих широтах.

"Щодо тварин, то найімовірніше в дрібніших істот площа поверхні тіла більша, якщо порівняти з їх об'ємом, ніж у більших тварин. Тому вони можуть краще віддавати надмірне тепло. Я вважаю, що зменшення розмірів тіла — це природний спосіб для тварин адаптуватися до вищих температур, які з'являються внаслідок зміни клімату", — каже Брусатте.

Люди найімовірніше стануть меншими

Водночас учений не вважає, що всі ссавці стануть меншими через підвищення температури."Але що стосується людей, то я думаю це дуже ймовірний спосіб подальшого розвитку подій. Так еволюція може врятувати людство від вимирання", — говорить Брусатте.

Наразі вчені вважають, що деякі види стародавніх людей зменшувались у розмірах, коли у них виснажувалися ресурси для виживання, як свідчать археологічні розкопки. "Тут доречно згадати про такий вид, як Homo floresiensis, яких ще називають "людьми-гобітами", що колись населяли острів Флорес в Індонезії", — говорить Брусатте.

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...