"Фейс-контроль - білий": Жителів Шрі-Ланки обурила вечірка, яку організували на острові росіяни

"Расистську" вечірку організували росіяни, які переїхали до Південної Азії після повномасштабного вторгнення в Україну. "Расистською" назвали місцеві жителі російську вечірка на Шрі-Ланці через анонс заходу, в якому організатори попередили про правила: "Фейс-контроль: білий". Саме така заява викликала хвилю обурення на острові. Це сприйняли як ознаку расизму і тепер російськихх громадян, а також українців можуть позбавити права проживання там. Про це йдеться у матеріалі ВВС, передають Патріоти України.

Менше уваги звернули на іншу вимогу організатора вечірки – про виключно білий одяг. Проте увагу суспільство загострило і на місці проведення вечірки. Цю місцевість на острові вже називають "маленькою Москвою", тому що тут проживають росіяни, яких значно побільшало на Шрі-Ланці після початку російського вторгнення в Україну.

Скандал збігся у часі з рішенням міграційної влади острова не подовжувати туристичні візи для російських, а також українських громадян.

"Біла" вечірка для експатів: що відомо про захід

Оголошення про "білу" вечірку буквально сколихнуло Шрі-Ланку. У соцмережах таку рекламу назвали "огидною" та "расистською":

  • "Як вони насмілилися приїхати до "коричневої" країни і заборонити місцевих!"
  • "Я знаю, що не всі експати такі, але такі речі треба зупиняти швидко і рішуче"

Згодом організатор вечірки у дописі в інстаграмі під іменем geo_ecstatic вибачився за таку рекламу вечірки, яка замислювалася як зустріч експатів – тобто іноземців, які живуть в країні тривалий час. Він наголосив, що в оголошенні не йшлося про "приниження чи расизм". "Ми хотіли, щоб на вечірці зустрілися експати, які живуть тут довгий час і люблять Шрі-Ланку", – написав організатор.

За його словами, після скандалу і погроз йому довелося залишити країну. "Я не очікував, що це стане таким чутливим моментом для такої кількості людей. Визнаю, що це була погана ідея… і ми таке написали з дурості. Я щиро перепрошую у кожного, чиїм почуттям було завдано болю", – написав він.

Вечірку було скасовано.

Що кажуть про "маленьку Москву" на Шрі-Ланці

Вечірка мала відбутися у місті Унаватуна на південному узбережжі Шрі-Ланки у комплексі Sarayka Lounge, де також заявили, що "не підтримували і не підтримують расистські заяви організаторів".

Але, як вважають, і власники Sarayka Lounge, і організатор вечірки є громадянами Росії. "Багато росіян приїхали до міста за останні два роки, тобто за час, коли Росія веде війну в Україні... Значна частка туристичного бізнесу в регіоні, який навіть здобув назву "маленька Москва", зараз належить росіянам", – розповів ВВС президент союзу підприємців Унавантуни Рупасена Косватта.

Згодом участь росіян в скандальному інциденті опосередковано підтвердили і у посольстві РФ в Коломбо. Там заявили, що "рішуче засуджують усі форми расової дискримінації та націоналізму", і закликали російських громадян, які живуть на острові, поважати місцеві закони і звичаї.

Після скасованої вечірки на Шрі-Ланці вирішили припинити продовження туристичних віз для росіян, а заразом і для українців. Заяву про це зробили у міграційному відомстві країни.

Втім, як заявив пізніше президент країни Раніл Викрамасінгх, рішення про неподовження віз ухвалили без згоди уряду, тож воно є не остаточним. Наразі не ясно, яким може бути це остаточне рішення, як і те, скількох людей воно стосуватиметься, адже не у всіх міг завершитися законний візовий термін.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...