Фінансують вбивства українців: Товари у місцях роздрібного продажу, виробники котрих не вийшли з ринку РФ, вимагають маркувати

Нажаль, попри наяність величезного переліку досі кожен споживач торгових мереж, будівельних та продуктових магазинів та кав’ярень лиш переступивши поріг установи бачить товар з чорного списку НАЗК.

У відповідь на письмовий запит видання “Великий Київ” про те, як і коли українські споживачі зможуть позбутися російського непотребу, в НАЗК відповіли, що попри наявність списку “Міжнародних спонсорів війни”, поки це важко. Мовляв, покупець, який приходить до магазину, має сам звіряти, чи продукти харчування, дитячі підгузки або косметика перебувають у чорному списку. Заборонити входження на ринку таких товарів Нацагентство з запобігань корупції не вповноважене.

Тепер у парламенті є законодавча ініціатива, якою пропонується внести зміни до законодавства, завдяки яким “запроваджується обов’язкове інформування споживачів про міжнародні компанії, які на третьому році повномасштабної агресії й досі ведуть активну діяльність у рф, підтримуючи таким чином державу-агресора”.

Інформування споживачів про такі компанії та їхню продукцію дозволить українським громадянам робити свідомий вибір, чи продовжувати купівлю товарів у цих суб’єктів, тим самим опосередковано сприяючи фінансуванню збройної агресії проти України, – вказано у пояснювальній записці до законопроекту №11183.

Тобто, пропонується у випадку, якщо відомо, що виробник провадить господарську діяльність на території РФ, на упаковці та ціннику вказувати: «Виробник сплачує податки до бюджету держави-агресора».

Окремо передбачається маркування торговельних або офісних приміщень продавця, який продовжує діяльність в державі-агресорі. Аналогічні зміни пропонується внести й до законодавства про рекламу. А у випадку невиконання вимоги – штрафувати.

Це посприяє припиненню опосередкованого фінансування збройної агресії проти України самими українськими громадянами, – кажуть автори документу.

Документ поки лише надійшов до Верховної ради і ще має пройти погодження в комітетах та обговорення в сесійній залі з наступним голосуванням. Відтак, поки новацію не ухвалено, споживачам варто самостійно ознайомитися з товарами з чорного списку та свідомо відмовитися від їх придбання. Навряд це сильно відобразиться на гаманці – адже на ринку є чимало аналогічної продукції від порядних виробників, зокрема, українських.

Чимало продукції з чорного списку реалізовують магазини господарчих товарів.

Можна загадувати бажання: На Великдень у небі над Землею пройде найінтенсивніший зорепад століття

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:56

Якщо ви коли-небудь хотіли спостерігати, як уламки комети Галлея перетинають верхні шари атмосфери Землі, цей тиждень - ваш шанс.Метеорний дощ (зорепад) Ета-Аквариди буде найбільш насиченим до 10 травня, а пік шоу припаде на передсвітанковий час 5 трав...

Врятувати не вдалося: У Луцьку через отруєння невідомою речовиною помер 2-річний хлопчик

п’ятниця, 3 травень 2024, 17:30

Правоохоронці розслідують смерть дворічної дитини у Луцьку. Попередньо відомо, що хлопчик помер він отруєння невідомою речовиною, передають Патріоти України. Що відомо про смерть дитини. Так, інформація про смерть 2-річного хлопчика у Луцьку надійшла п...