Фізики розповіли, коли у людини більше шансів вижити внаслідок удару блискавки

Потрапити в грозу зазвичай вважається невдачею, але дослідники стверджують, що волога шкіра може врятувати вас під час удару блискавки.

Група фізиків з Технологічного університету Ільменау в Німеччині досліджувала вплив вологості шкірного покриву голови на виживання під час прямого удару блискавки. Вони використовували 3D-моделі людських голів і виявили, що мокра шкіра може знизити ушкодження і підвищити шанси на виживання.

Рене Махтс, головний дослідник, зазначає, що волога шкіра діє як «захисне покриття», зменшуючи силу струму, що проходить через тіло. Результати дослідження, опубліковані в журналі Scientific Reports, підтверджують, що мокра шкіра зменшує силу електричного струму і, відповідно, ступінь ушкодження головного мозку в разі подібної події.

Їхні висновки досить примітні, оскільки зазвичай вода відмінно проводить струм, але в серії експериментів вона чомусь захистила моделі.

Ці результати, хоча й обнадійливі, потребують подальших досліджень. Однак вони надають нові перспективи для розробки методів захисту від удару блискавки, що може бути корисно для туристів і людей, які перебувають у відкритому просторі під час грози.

Махтс зазначає, що майбутні дослідження можуть включати розробку оптимальних матеріалів для головних уборів, здатних захистити від удару блискавки.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...