Google Health вразив сенсацією: Штучний інтелект навчився краще за лікарів визначати рак грудей

Дослідники створили штучний інтелект, який проаналізував мамограми 30 тисяч жінок із Великої Британії та Сполучених Штатів

Спеціальне програмне забезпечення на основі штучного інтелекту нині здатне точніше за людей-фахівців визначати наявність або відсутність раку грудей. Про це йдеться в експерименті Google Health — підрозділі компанії, що займається дослідженнями у сфері медицини. Його результати оприлюднені в журналі Nature, повідомляють Патріоти України.

Дослідники створили штучний інтелект, який проаналізував мамограми 30 тисяч жінок із Великої Британії та Сполучених Штатів. Ті ж знімки дали для аналізу лікарям. З’ясувалося, що штучний інтелект визначає наявність або відсутність раку грудей на рівні фахівців-лікарів. Йому вдалося знизити відсоток неправильно поставлених діагнозів на 5,7% в американок і на 1,2% у британок.

Понад те, програма Google Health також допомогла зменшити випадки пропущених діагнозів на 9,4% серед пацієнток у США і на 2,7% серед пацієнток із Великої Британії.

«Чим раніше знаходять рак грудей, тим краще для пацієнтки, – прокоментував AFP провідний британський дослідник Google Health Домінік Кінґ. — Ми розглядаємо цю технологію як допоміжну для фахівців і, зрештою, для пацієнтки, аби, незалежно від діагнозу, результат був найкращим».

Команда дослідників, яка проводила експеримент, вважає, що в майбутньому штучний інтелект лікарі будуть застосовувати як «консультативну думку» при встановленні діагнозів на кшталт раку.

Рак грудей є однією з найпоширеніших форм раку в жінок. За оцінками, щороку його діагностують у понад 2 млн жінок.


"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...